MRiRW: wspólna deklaracja ministrów rolnictwa (komunikat)

26.10.2016, 20:02aktualizacja: 26.10.2016, 20:02

- MRiRW informuje:

Wspólna Deklaracja Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Rumunii i Słowenii na rzecz silniejszego włączenia potencjału badawczego krajów Europy Środkowo-Wschodniej (UE-13) w realizację projektów w ramach Programu Horyzont 2020 w obszarze rolnictwa,

w tym biogospodarki.

Komisja Europejska (KE) przygotowuje Program Pracy na lata 2018-2020 w ramach drugiego wyzwania społecznego Programu Horyzont 2020 (Bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważone rolnictwo i leśnictwo, badania mórz i wód śródlądowych oraz biogospodarka). Równolegle KE zakończyła prace związane z przygotowaniem Długoterminowej unijnej strategii w obszarze badań i innowacji w rolnictwie, która zgodnie z zapowiedzią powinna stanowić wytyczne i wkład do programowania Programu Horyzont 2020 na lata 2018-2020. Analiza dotychczasowego uczestnictwa krajów UE-13 w Programie Horyzont 2020 wciąż wskazuje na to, że w obecnym okresie programowania założenia dotyczące zasady szerszego uczestnictwa nie zostały osiągnięte. Kraje UE-13 uzyskały mniej niż 5% całkowitego budżetu wydatkowanego do tej

pory w ramach Programu.

Ministrowie Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Rumunii i Słowenii:

DOCENIAJĄ działania podejmowane przez Komisję Europejską. Niemniej jednak PODKREŚLAJĄ, że mimo zwiększenia budżetu na program i wprowadzonych dotychczas zmian strukturalnych (pakiet rozszerzania uczestnictwa, uproszczenia, działania w kierunku osiągnięcia synergii z instrumentami EFSI), uczestnictwo krajów UE-13 nadal utrzymuje się na niskim poziomie.

UWAŻAJĄ, że w przypadku wielu obszarów badawczych potencjał krajów UE-13 stanowi część europejskiej doskonałości naukowej i bez wiedzy oraz zaangażowania tych krajów podstawowa zasada doskonałości naukowej jest poważnie ograniczona.

PODKREŚLAJĄ konieczność znalezienia skutecznych rozwiązań w celu zapewnienia silniejszego włączenia potrzeb badawczych i potencjału krajów Europy Środkowo-Wschodniej we współtworzenie i funkcjonowanie Europejskiej Przestrzeni Badawczej (ERA) w obszarze rolnictwa, biogospodarki i obszarów wiejskich.

ZOBOWIĄZUJĄ się do współpracy i przyczyniania się do dalszego rozwoju Europejskiej Przestrzeni Badawczej (ERA) poprzez organizację wspólnych zadań w zakresie programowania. Kluczowe znaczenie ma wsparcie ze strony wszystkich Państw Członkowskich UE i Komisji Europejskiej. W ramach już istniejących narzędzi, takich jak działania badawcze i innowacyjne, działania koordynacyjne i wspierające, inicjatywy pilotażowe i flagowe, inicjatywy w zakresie wspólnego programowania, należy znaleźć rozwiązania zwiększające możliwości skutecznej współpracy.

WNOSZĄ do Komisji Europejskiej o podjęcie pilnych działań zmierzających do silniejszego wykorzystania potencjału badawczego wszystkich krajów członkowskich w celu tworzenia i funkcjonowania jednolitej Europejskiej Przestrzeni Badawczej (ERA).

WZYWAJĄ Komisję Europejską do wprowadzenia instrumentów zmniejszających dysproporcje w zakresie uczestnictwa krajów UE-13 w Programie Horyzont 2020, między innymi poprzez:

- uwzględnianie potrzeb i możliwości krajów UE-13 związanych z klimatyczną i społeczną specyfiką sektora rolno-spożywczego, biogospodarki i obszarów wiejskich w krajach UE-13;

- nadawanie odpowiedniego znaczenia tematom wymagającym zaangażowania potencjału naukowego wszystkich makroregionów UE;

- wspieranie współpracy makroregionalnej, np. Inicjatywy BIOEAST;

- zwiększanie zachęt dla nowych uczestników;

- wprowadzanie działań badawczych i innowacyjnych, działań koordynacyjnych i wspierających oraz wspólnych inicjatyw programowych dla krajów UE-13 w celu zwiększenia ich udziału w tworzeniu i funkcjonowania jednolitej Europejskiej Przestrzeni Badawczej (ERA);

- wzmacnianie działań przewidzianych w przepisach regulujących program Horyzont 2020, tj. równowagi między małymi i dużymi projektami oraz równowagi geograficznej w zakresie doboru osób oceniających;

- dalsze uproszczenia przepisów Programu Horyzont 2020, w tym systemu wynagrodzeń dla uczestników.

PROPONUJĄ wprowadzenie do Programu Pracy Horyzont 2020 na lata 2018-2020 w ramach drugiego wyzwania społecznego wspólnie opracowanych propozycji tematów, w celu zwiększenia wykorzystania potencjału badawczego krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Wspólne propozycje tematów (w załączeniu) sformułowano w następujących obszarach tematycznych:

(i) rozwój regionalnej, krajowej oraz europejskiej biogospodarki w krajach Europy Środkowo Wschodniej,

(ii) zrównoważony sektor rolno-spożywczy,

(iii) odnowa obszarów wiejskich.

Warszawa, 26.10.2016

kom/ mkz/