Polityka i społeczeństwo

MSZ: nominacje dla ambasadorów w Stanach Zjednoczonych i na Węgrzech (komunikat)

28.10.2016, 17:16aktualizacja: 28.10.2016, 17:16

- MSZ informuje:

Minister Witold Waszczykowski wręczył dzisiaj w imieniu Prezydenta RP nominacje nowym polskim ambasadorom. Piotr Wilczek będzie reprezentował Polskę w Waszyngtonie, a Jerzy Snopek obejmie placówkę w Budapeszcie.

Piotr Wilczek w latach 1986-2008 pracował na Uniwersytecie Śląskim, gdzie pełnił m.in. funkcję dziekana Wydziału Filologicznego (2002-2008), kierownika Katedry Filologii Klasycznej i kierownika Pracowni Retoryki. W latach 1998-2001 był profesorem wizytującym na uniwersytetach w Stanach Zjednoczonych (Rice University, University of Chicago, University of Illinois at Chicago). Był stypendystą Fundacji Kościuszkowskiej, Brytyjskiej Akademii Nauk oraz uniwersytetów w Oxfordzie, Norwich i Londynie (The Warburg Institute). Na Uniwersytecie Warszawskim pełnił funkcję kierownika Kolegium Artes Liberales UW oraz Studiów Doktoranckich na Wydziale Artes Liberales UW. W latach 2008-2013 był również zastępcą dyrektora Kolegium Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Humanistycznych UW. Od 2014 r. był Przedstawicielem w Polsce Fundacji Kościuszkowskiej (The Kosciuszko Foundation, Inc.) z Nowego Jorku oraz Prezesem Zarządu The Kosciuszko Foundation Poland - Fundacji Kościuszkowskiej Polska. Członek Polsko-Amerykańskiej Grupy Studyjnej przy Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych.

Autor i redaktor naukowy ponad 20 książek oraz ponad 100 innych publikacji z zakresu przekładoznawstwa angielsko-polskiego, historii kultury epoki wczesnonowożytnej, retoryki, historii chrześcijaństwa, zarządzania szkolnictwem wyższym oraz studiów o Polsce w Ameryce Północnej.

Członek zespołów redakcyjnych czasopism naukowych „Odrodzenie i Reformacja w Polsce” oraz „The Samaritarian Review”. Członek Komitetu nauk o Literaturze PAN, Rady Naukowej Instytutu Badań Literackich PAN, Prezydium Komitetu Głównego Olimpiady Literatury i Języka Polskiego przy IBL PAN.

Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Śląskim, profesor nauk humanistycznych. Zna języki: angielski, rosyjski i łacinę.

Jerzy Snopek jest historykiem literatury i kultury, profesorem oraz doktorem habilitowanym nauk humanistycznych w Instytucie Badań Literackich PAN. W latach 1995-2006, przez trzy kadencje, pełnił funkcję dyrektora naukowego w IBL PAN gdzie założył Zespół Europeistyki Literackiej. W latach 1985-1990 wykładał literaturę polską na Uniwersytecie im. Loranda Eotvosa w Budapeszcie. Współpracował z Zespołem Badań nad Kulturą Europy Środkowo-Wschodniej oraz uczestniczył w projektach badawczych mających prowadzić do utworzenia studiów literaturoznawczych na Uniwersytecie Środkowoeuropejskim. W latach 1991-1997 pełnił funkcję sekretarza Węgierskiego Instytutu Kultury. W roku akademickim 1997-1998 był profesorem wizytującym na Katolickim Uniwersytecie Pazmanya w Piliscsaba k. Budapesztu. W 2000 r. był współzałożycielem, a potem przez wiele lat wiceprezesem Zarządu Fundacji „Akademia Humanistyczna". Od 2014 r. pełnił w niej funkcję dyrektora Rady Programowej. Należy do kilkuosobowego grona założycieli Warszawskiej Wyższej Szkoły Humanistycznej im. Bolesława Prusa. Nieprzerwanie przez dziesięć lat był jej profesorem oraz dziekanem, a w ostatnim okresie – prorektorem. Od 2002 r. pracował w Fundacji na Rzecz Utrzymania Spuścizny po Stefanie Żeromskim.

Autor licznych publikacji książkowych z zakresu kultury polskiej i węgierskiej różnych epok. Ogłosił około 400 rozpraw, artykułów, esejów i recenzji. Na Węgrzech wydał m.in. tom polskich podań i legend pt. Śpiący rycerze. Przetłumaczył ponad 20 tomów poezji i prozy węgierskiej oraz Konstytucję Węgier.

Jest laureatem nagrody „Literatury na Świecie" za najlepszy przekład poetycki roku, a także Nagrody Naukowej im. Aleksandra Brucknera, najbardziej prestiżowej nagrody PAN w dziedzinie nauk humanistycznych. Książka J. Snopka Węgry. Zarys dziejów i kultury uzyskała nominację do Nagrody im. Hugona Steinhausa. Został odznaczony Krzyżem Oficerskim Zasługi Republiki Węgierskiej oraz Złotym Krzyżem Prezydenta Republiki Węgierskiej.

kom/ pd/

Data publikacji 28.10.2016, 17:16