Rząd zastanawia się co dalej Specjalnymi Strefami Ekonomicznymi

30.10.2016, 13:04aktualizacja: 30.10.2016, 13:04

Rząd zastanawia się co dalej ze Specjalnymi Strefami Ekonomicznymi po 2026 roku. Odpowiedzi ma udzielić w I kwartale 2017 roku - podaje Ministerstwo Rozwoju.

W 2013 roku, ówczesny rząd zadecydował przedłużyć działalność stref do końca 2026 roku. Zgodnie z wcześniejszymi przepisami, mogły one funkcjonować do końca 2020 r.

"Aktualnie trwają prace nad nową koncepcją funkcjonowania Specjalnych Stref Ekonomicznych, która nakreśli kierunki i politykę dalszego działania tego instrumentu wsparcia. Opinia publiczna zostanie powiadomiona o rezultatach prac niezwłocznie po przyjęciu przez rząd nowej koncepcji funkcjonowania SSE. Przewiduje się, że prace zostaną zakończone w I kw. 2017 roku." - udziela informacji wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz.

A według danych resortu, w 2015 roku skumulowana wartość zainwestowanego kapitału w SEE wyniosła blisko 111,7 mld zł, co oznacza jej wzrost o ponad 9,7 mld zł w stosunku do roku poprzedniego.

Na koniec grudnia 2015 roku inwestorzy zatrudniali w strefach łącznie ponad 312 tys. pracowników. W stosunku do 2014 r. ich liczba zwiększyła się o 16,5 tys. (PAP)

map/ osz/

Data publikacji 30.10.2016, 13:04