Na giełdach w Azji silne spadki

09.11.2016, 09:57aktualizacja: 09.11.2016, 09:57

Na giełdach w Azji w środę silne spadki - na zwycięstwo Trumpa nikt się nie przygotowywał - wskazują maklerzy.

Nominowany przez Partię Republikańską Donald Trump został we wtorek wybrany na 45. prezydenta USA - podała agencja AP. Wygrywając w stanie Wisconsin, zdobył kolejnych 10 głosów elektorskich i przekroczył 270 głosów wymaganych do zwycięstwa

"Rynek wyraźnie nie był przygotowany na zwycięstwo Trumpa" - mówi Mark Matthiews, ekonomista Bank of Julius Baer w Singapurze.

"Tak jak przy Brexicie - sondaże wskazywały, że wygranej Trumpa nie będzie" - podkreśla.

"Po podliczeniu coraz większej liczy głosów wygląda, że Trump coraz bardziej zbliża się do zwycięstwa" - mówi Karl Goody, ekonomista Shaw & Partners Ltd.

"Sondaże zbiły wielu inwestorów z tropu. Jesteśmy mocno zaskoczeni" - podkreśla.

Na rynkach w Azji silne spadki, oprócz Chin, bo tam małe zniżki.

W Japonii Nikkei 225 spadł o 5,36 proc. W Chinach SCI w dół o 0,32 proc. W Hongkongu Hang Seng na minusie o 2,73 proc. W Korei Południowej KOSPI ze spadkiem o 2,25 proc. W Indiach Sensex traci 3,29 proc.(PAP)

aj/ jtt/ pad/

Data publikacji 09.11.2016, 09:57