Zdrowie i styl życia

Maja Włoszczowska na srebrnym ekranie

23.11.2016, 17:16aktualizacja: 23.11.2016, 17:16

Premiera filmu "Road 2 Rio" - Maja Włoszczowska
Relacja z premiery filmu Road 2 Rio.

Listopad 2016 - Palmy, owocowe smoothie i wspomnienia ostatnich Igrzysk Olimpijskich z ust ich bohaterów - polskich medalistów. Tak wyglądała ekskluzywna premiera filmu "Road 2 Rio", która miała miejsce we wtorek w warszawskiej Kinotece. Na imprezie oprócz twórców filmu znalazły się legendy polskiego sportu: Otylia Jędrzejczak, Monika Pyrek, Michał Gołaś czy Michał Kwiatkowski. Nie zabrakło również przedstawicieli władz Polskiego Związku Kolarstwa i Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Główną gwiazdą wieczoru była jednak Maja Włoszczowska - bohaterka filmu.

Na jeden wtorkowy wieczór Kinoteka w Pałacu Kultury i Nauki zamieniła się w brazylijską plażę. Między palmami hostessy serwowały owocowe smoothie i przekąski, a bohaterka olimpijskich zmagań, Maja Włoszczowska, rozmawiała z gośćmi. Wśród nich nie zabrakło historycznych postaci polskiego kolarstwa, takich jak Czesław Lang czy Cezary Zamana, czy aktorów znanych ze srebrnego ekranu, jak Michał Żebrowski. Pojawili się również Dorota i Wojciech Soszyńscy z córką Nicole.

"Road 2 Rio" to dokument sięgający za kulisy świata profesjonalnego kolarstwa górskiego. Akcja filmu zaczyna się osiemnaście miesięcy przed historycznym wyścigiem w Rio, w lutym 2015, gdy Maja Włoszczowska dołączyła do drużyny Kross Racing Team. Kamera śledzi przygotowania zawodniczki aż do sierpnia 2016. To fascynujący dokument ukazujący widzom rzeczywistość powszechnie nieznaną. Praca włożona w pojedynczy wyścig to nie tylko wysiłek samej Włoszczowskiej, ale również całego towarzyszącego jej zespołu.

Spytana o wrażenia po filmie, Włoszczowska powiedziała: "Teoretycznie wiedziałam, czego się spodziewać, bo kamera była ze mną przez ostatnie dwa lata, ale fragment z Novego Mesta zrobił na mnie duże wrażenie". Na tegorocznych mistrzostwach świata w Novym Mescie Maja Włoszczowska na ostatnim okrążeniu spadła o dwie pozycje i zakończyła wyścig na drugim miejscu. "Poza tym lubię też patrzeć na to, jak ja i Jolanda Neff jesteśmy razem na linii startu. Ona zawsze jest skupiona i wygląda jak koń wyścigowy, a to mnie jeszcze bardziej mobilizuje".

Całości towarzyszyła też wystawa najnowszej kolekcji rowerów. Najwyższy model linii górskiej, Kross Level B+, powstał we współpracy z Włoszczowską. Zawodniczka brała udział w projektowaniu i testowaniu roweru. Obecnie cała drużyna Kross Racing Team jeździ właśnie na tym modelu.

Poza premierą odbędą się jeszcze cztery pokazy otwarte filmu w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie i Gdyni. Każdemu seansowi będzie towarzyszyło spotkanie z Mają Włoszczowską, która opowie o swojej drodze na szczyt.

Kina i harmonogram pokazów:

29.11 - Warszawa, Kinoteka, godz.19:00

1.12 - Wrocław, Nowe Horyzonty, godz.19:00