EUROTEL SA (25/2016) Informacja o zobowiązaniach Emitenta w ramach umowy Ramowej Wielozadaniowej

01.12.2016, 17:20aktualizacja: 01.12.2016, 17:20

Raport bieżący 25/2016

Działając na podstawie § 5, pkt 7 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. Nr 33 z dnia 28 lutego 2009 r., poz. 259), Zarząd Spółki informuje, że w związku z dostarczeniem wymaganych dokumentów w tym zabezpieczeń, w dniu dzisiejszym weszła w życie umowa Ramowa na Linię Wielozadaniową nr LW/16000044, podpisana 21 listopada 2016 roku, pomiędzy Deutsche Bank Polska SA zwanym dalej Bankiem, a Soon Energy Poland Spółką z o. o. z siedzibą w Warszawie zwaną dalej kredytobiorcą, stowarzyszoną z Emitentem.

W ramach umowy Ramowej na Linie Wielozadaniową Bank udostępnia Kredytobiorcy (Soon Energy Sp. z o.o.), produkty w postaci Kredytu Obrotowego w Rachunku Bieżącym oraz Linii Gwarancyjnej, do limitu w wysokości 4 500 000 złotych( cztery miliony pięćset tysięcy złotych).

Zabezpieczeniem umowy jest przystąpienie Emitenta do długu.

Odpowiedzialność Emitenta wobec Banku obejmuje zobowiązania do wysokości 9 000 000 zł (dziewięciu milionów złotych) i obowiązuje do dnia 30 listopada 2021 roku.

Zabezpieczeniem zobowiązania Emitenta wobec Banku jest weksel własny In blanco wraz z deklaracją wekslową oraz oświadczenie Emitenta o poddaniu się egzekucji w trybie właściwych przepisów Prawa bankowego.

Kumulatywne przystąpienie do długu, o którym mowa powyżej nie prowadzi do wstąpienia Emitenta w całokształt pozycji prawnej kredytobiorcy (Soon Energy Poland Sp. z o.o.) jako strony kredytu, lecz skutkuje ponoszeniem odpowiedzialności za wynikające z umowy kredytu zobowiązania kredytobiorcy i zobowiązaniem do spłaty ewentualnego długu wraz ze wszelkimi należnościami ubocznymi solidarnie z kredytobiorcą zgodnie z warunkami kredytu określonymi w umowie.

Zobowiązania Soon Energy Poland Sp. z o.o. wynikające z umowy wielozadaniowej zawartej z Bankiem Handlowym z siedzibą w Warszawie, o której Emitent informował w raporcie RB 1/2016 z dnia 8 stycznia 2016 roku, zostały spłacone a umowa o Linie Wielozadaniową została wypowiedziana ze skutkiem na dzień 31 grudnia 2016 roku.

Kryterium raportowania: umowa znacząca.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz