MON ws. realizacji programu modernizacji technicznej (komunikat)

01.12.2016, 18:38aktualizacja: 01.12.2016, 18:38

- MON informuje:

W związku z nieprawdziwymi informacjami powtarzanymi przez część mediów i polityków opozycji, informuję, że na realizację programu modernizacji technicznej w latach 2017 -2022 Ministerstwo Obrony Narodowej planuje przeznaczyć ponad 61 mld PLN. Z tego tylko w przeciągu najbliższych 3 lat, tj. do roku 2019, będzie wydanych ponad 24 mld PLN. Dodatkowo wydatki przeznaczone na modernizację armii nieujęte w planie modernizacji technicznej wyniosą ok. 17 mld PLN.

Zgodnie z wytycznymi Ministra Obrony Narodowej priorytetem objętych zostało pięć obszarów modernizacyjnych, najbardziej oczekiwanych przez siły zbrojne RP, tj. obrona przeciwlotnicza, modernizacja Marynarki Wojennej, cyberbezpieczeństwo, modernizacja wojsk pancernych i zmechanizowanych oraz obrona terytorialna. Wydatki przewidziane na realizację powyższych pięciu obszarów stanowią około 60 proc. całego budżetu przeznaczonego na modernizację techniczną sił zbrojnych w okresie 2017-2022.

Już w tym roku podpisano umowy na programy PIORUN i PILICA, a docelowa realizacja programu obrony przeciwlotniczej stanowiła będzie około 1/4 wydatków modernizacyjnych przeznaczonych do 2022 r.

Zgodnie z planem został rozpisany przetarg w ramach pilnej potrzeby operacyjnej Sił Zbrojnych RP na pozyskanie 14 śmigłowców.

Podawane w mediach tezy dotyczące zakupu 20-30 dronów zamiast podawanych przez Ministra Obrony Narodowej około 1000 sztuk są w opinii MON świadomą manipulacją, mogącą w konsekwencji zagrozić bezpieczeństwu państwa. Na ukończeniu są prace badawczo-rozwojowe mające na celu opracowanie taktycznych dronów z głowicą bojową. Zakup dronów bojowych planuje się w oparciu o polski przemysł obronny skupiony w PGZ S.A. Niski koszt produkcji jednostkowej polskiego uzbrojenia pozwoli na pozyskanie, w ramach przewidzianych na ten cel środków budżetowych, deklarowanej wcześniej przez MON liczby powyżej 1000 sztuk. Poza tym do 2022 roku MON planuje pozyskać 200 sztuk bezpilotowych statków powietrznych różnych klas o charakterze obserwacyjnym i wywiadowczym.

Do 2022 roku, na wyposażenie w nowoczesny sprzęt wojsk OT planuje się wydatkować około 3,2 mld PLN. Jeszcze w grudniu w obecności Ministra Obrony Narodowej zostanie podpisana umowa na dostarczenie pierwszego sprzętu dla żołnierzy Obrony Terytorialnej.

Jednym z priorytetów PMT jest modernizacja Marynarki Wojennej. W tym obszarze planuje się już w przyszłym roku realizację programu MIECZNIK, a także kontynuację programu KORMORAN. Jednocześnie trwają zaawansowane rozmowy ewentualnego pozyskania okrętu podwodnego nowego typu wspólnie z partnerem zagranicznym.

Warto zaznaczyć, że dwa tygodnie temu minister Antoni Macierewicz dokonał odbioru (pół roku przed terminem) pierwszych 9 sztuk armatohaubicy KRAB dla wojska.

W tym roku po raz pierwszy od 10 lat Ministerstwo Obrony Narodowej wyda całą kwotę przeznaczoną na zakup uzbrojenia dla polskiego wojska.

nmk/

Data publikacji 01.12.2016, 18:38