Lubuskie: wykryto ognisko wirusa ptasiej grupy, wdrożono odpowiednie procedury

04.12.2016, 10:29aktualizacja: 04.12.2016, 10:29

W Deszcznie w woj. lubuskim wykryto na jednej z ferm gęsi ognisko wirusa H5N8, nazywanego ptasią grypą. Jego obecność potwierdziły badania padłych ptaków przeprowadzone w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach.

Jak poinformował Lubuski Urząd Wojewódzki, po otrzymaniu wyników badań odbyło się nadzwyczajne posiedzenie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego w tej sprawie.

Wojewoda lubuski wydał w sobotę (3 grudnia br.) rozporządzenie, w którym wyznaczono obszar zapowietrzony wokół ogniska choroby o promieniu ok. 3 km oraz obszar zagrożony - wokół ogniska o promieniu ok. 10 km. Określono także zadania służb, straży, inspekcji oraz władz samorządowych.

Jak przekazała w niedzielę PAP rzecznik wojewody lubuskiego Aleksandra Chmielińska-Ciepły, na fermie w Deszcznie padło ok. 700 gęsi. Po wykryciu wirusa, kilkaset pozostałych żywych ptaków zostanie zutylizowanych.

"Na fermie pracują strażacy i służby weterynaryjne. Zostaną rozłożone maty dezynfekcyjne i będą podjęte inne czynności związane z dezynfekcja tego gospodarstwa" - powiedziała PAP rzecznik.

W komunikacie napisano, że podobne ogniska wirusa notuje się zarówno w hodowlach drobiu, jak i u ptactwa dzikiego na terenie Europy. Dotychczas nie odnotowano na świecie zachorowań na wirusa grypy H5N8 wśród ludzi. (PAP)

mmd/ je/

Data publikacji 04.12.2016, 10:29