Na budowie zbiornika Racibórz mają trwać prace zabezpieczające

06.12.2016, 18:24aktualizacja: 06.12.2016, 18:24

Na budowie zbiornika przeciwpowodziowego Racibórz Dolny, mimo zerwania umowy z dotychczasowym wykonawcą, nadal mają trwać prace związane z zabezpieczeniem wykonanych już robót i czasochłonnym wzmacnianiem gruntu – planuje inwestor przedsięwzięcia.

Wciąż aktualny pozostaje też obecny termin zakończenia prac budowlanych przy zbiorniku - druga połowa 2019 r. - wynika z informacji po wtorkowej wizycie w miejscu budowy wojewody śląskiego Jarosława Wieczorka.

Jak przekazała PAP rzeczniczka wojewody Alina Kucharzewska, na I kw. 2017 r. planowane jest rozpoczęcie przetargu na nowego wykonawcę, aby w drugiej połowie 2017 r. podpisać umowę i przez kolejne dwa lata przeprowadzić prace budowlane – obecnie wykonane mniej więcej w połowie.

Na razie, po rozwiązaniu w październiku br. umowy na budowę zbiornika z hiszpańską firmą Dragados, Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach (RZGW), który w imieniu Skarbu Państwa jest inwestorem tego trwającego od lat projektu, prowadzi inwentaryzację wykonanych prac.

Dyrektor Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego Andrzej Szczeponek przekazał PAP, że choć budowa została przerwana, pracujący wcześniej dla Dragadosa podwykonawcy wykonują jeszcze zadania niezbędne do dokończenia z technologicznego punktu widzenia.

Z tymi podwykonawcami gliwicki RZGW będzie prawdopodobnie rozliczał się już bezpośrednio. Jednocześnie inwestor będzie starał się o zgodę współfinansującego przedsięwzięcie Banku Światowego na kontynuowanie przez dotychczasowych podwykonawców części prac – jeszcze zanim zostanie wyłoniony nowy generalny wykonawca.

Według relacji dyrektora Szczeponka chodzi przede wszystkim o wykonanie brakujących jeszcze dokumentacji projektowych, aby nowy wykonawca mógł wejść na budowę już dysponując nimi.(PAP)

mtb/ amac/

Data publikacji 06.12.2016, 18:24