Nagrody SDP 2016

12.12.2016, 14:35aktualizacja: 12.12.2016, 14:35

15 grudnia br. mija termin składania prac do 24. edycji konkursu o Nagrody SDP na najlepsze publikacje w polskiej prasie, radiu, telewizji i internecie, prowadzonego w 13 kategoriach tematycznych.

Główna Nagroda Wolności Słowa dotyczy publikacji w obronie demokracji i praworządności, ufundowana jest przez Zarząd Główny SDP w najwyższej wysokości 20 tys. zł. Stowarzyszenie jest również fundatorem Nagrody Watergate - z zakresu dziennikarstwa śledczego oraz Nagrody im. Kazimierza Dziewanowskiego - za publikacje o problemach i wydarzeniach na świecie.

Pozostałe kategorie konkursowe: Nagroda im. Macieja Łukasiewicza - za publikacje na temat współczesnej cywilizacji i kultury oraz popularyzację wiedzy, Nagroda im. Janusza Kurtyki - za publicystykę o tematyce historycznej, Nagroda im. Eugeniusza Kwiatkowskiego - za dziennikarstwo ekonomiczne, Nagroda im. Aleksandra Milskiego - dla redakcji mediów lokalnych za podejmowanie tematów ważnych dla ich społeczności, Nagroda im. Stefana Żeromskiego - za publikacje o tematyce społecznej, Nagroda im. Kazimierza Wierzyńskiego - za publikacje o tematyce sportowej, Nagroda im. Adolfa Bocheńskiego - za wyróżniające się dokonania dziennikarskie dla dziennikarzy do 30. roku życia oraz Nagroda im. prof. Stefana Myczkowskiego dotycząca problemów ochrony środowiska.

Nagrody dla fotoreporterów i fotografów: Nagroda im. Erazma Ciołka - za fotografię społecznie zaangażowaną oraz Nagroda im. Eugeniusza Lokajskiego - za fotografię o tematyce sportowej.

Uroczystość wieńcząca konkurs odbędzie się w styczniu 2017 r.

Szczegółowe informacje na stronie: http://sdp.pl/s/regulamin-nagrod-sdp

Fundatorzy oraz sponsorzy konkursu: BP Europa SE Oddział w Polsce - www.bp.pl, Dom Pracy Twórczej SDP w Kazimierzu Dolnym - www.domdziennikarza.com, FAKRO Sp. z o.o. - www.fakro.pl, Fundacja im. Franciszka Stefczyka - www.kasastefczyka.pl/fundacja-stefczyka, Fundator Prywatny Nagrody im. Erazma Ciołka, Grupa ENERGA - www.grupa.energa.pl, PGK Termy Uniejów Sp. z o. o. - www.termyuniejow.pl, Stowarzyszenie Autorów ZAiKS - www.zaiks.org.pl, Zarząd Główny SDP - www.sdp.pl.

Partnerzy: Instytut Pamięci Narodowej - www.ipn.gov.pl, Narodowe Centrum Kultury - www.nck.pl, Totalizator Sportowy Sp. z o.o. - www.totalizator.pl

Partner wydarzenia: Polski Instytut Spraw Międzynarodowych - www.pism.pl

KONTAKT: