Raport PAIiIZ i HSBC: Polska utrzymuje dobry klimat dla zagranicznego biznesu

15.12.2016, 13:39aktualizacja: 15.12.2016, 13:39

Polska utrzymuje dobry klimat dla zagranicznego biznesu, a 97 proc. zagranicznych inwestorów cieszy się, że weszło na polski rynek i chce inwestować ponownie - wskazuje raport PAIiIZ i HSBC.

Według ogłoszonego w czwartek raportu klimat inwestycyjny w Polsce jest na najwyższym poziomie w historii badania - zagraniczni inwestorzy oceniają go w tym roku na 3,72 pkt. na 5 możliwych punktów. W stosunku do ubiegłego roku to poprawa o 0,02 pkt.

W opinii inwestorów największym atutem Polski jako miejsca prowadzenia biznesu są czynniki makroekonomiczne, czyli wielkość i stabilność rynku. Ważną przewagę konkurencyjną polskiej gospodarki stanowią również jej wysokiej jakości kadry, czyli - jak podkreśla opracowanie - "pracowity, lojalny i dobrze wykwalifikowany personel". Istotnym argumentem za inwestowaniem w Polsce są również zasoby materialne, np. łatwo dostępne surowce, dobre grunty i coraz nowocześniejsza infrastruktura.

Najgorzej oceniane są natomiast: jakość prawa gospodarczego oraz obciążenia biurokratyczne, co pokrywa się z wnioskami z 2015 r.

W 2015 r. ważnym atutem była również stabilność polityczna (średnio 3,71 pkt., co było czwartym w kolejności najlepiej ocenionym czynnikiem). W 2016 r. czynnik ten spadł do 3,54 pkt. (na 15. pozycję).

Ponadto, aż 47 proc. firm z obcym kapitałem zamierza w najbliższym roku zwiększać nakłady inwestycyjne, a tylko 11 proc. planuje je obniżać.

58 proc. badanych firm deklaruje, że w najbliższym roku zwiększy zatrudnienie, natomiast 6 proc. zamierza je ograniczyć - zauważa raport. (PAP)

zab/ pad/

Data publikacji 15.12.2016, 13:39