Zakończyła się rozbudowa terminalu krakowskiego lotniska

19.12.2016, 20:06aktualizacja: 19.12.2016, 20:06

Zakończył się trzeci i ostatni etap rozbudowy i modernizacji terminalu pasażerskiego Międzynarodowego Portu Lotniczego Kraków Balice. Dzięki inwestycji wartej 415 mln zł port zwiększył przepustowość, bezpieczeństwo i standard świadczonych usług.

Jak podkreślił w poniedziałek minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk, inwestycja została zakończona, mimo ponad 600 dni opóźnienia, dzięki temu będzie można rozliczyć środki unijne przyznane na ten cel.

„Dziś Kraków i Małopolska już nie odstaje od Trójmiasta, Rzeszowa i każdego innego miasta w Polsce, które szczycą się nowoczesnym portem lotniczym” - ocenił Adamczyk. Według niego potencjał krakowskiego lotniska predestynuje je do uzyskania pozycji jednego z najważniejszych portów Europy środkowej.

„Do tego potrzebne są dalsze inwestycje w infrastrukturę. Jestem przekonany, że zostaną one zrealizowane w maksymalnie krótkim czasie” - dodał. Chodzi przede wszystkim o budowę nowej drogi startowej o długości 2,8 tys. m. Według zapowiedzi zarządu lotniska powinna ona być gotowa w 2021 r.

W ramach trzeciego i ostatniego etapu inwestycji wykonano modernizację hali odpraw w starym budynku terminalu. Powstało tam kolejnych 18 stanowisk odprawy biletowo-bagażowej, pięć poczekalni odlotowych oraz terminal VIP. Powiększyła się również strefa handlowa lotniska – powstały nowe punkty komercyjne i usługowe.(PAP)

rgr/ amac/

Data publikacji 19.12.2016, 20:06