POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA (121/2016) Wybór Prezesa i Członków Zarządu przez Radę Nadzorczą PGNiG SA - uzupełnienie informacji do raportu bieżącego nr 120/2016

23.12.2016, 12:50aktualizacja: 23.12.2016, 12:50

Raport bieżący 121/2016

Zarząd Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa SA ("PGNiG", "Spółka") w uzupełnieniu raportu bieżącego nr 120/2016 z dnia 19 grudnia 2016 roku przekazuje dodatkowe informacje dotyczące Panów Radosława Bartosika - Wiceprezesa Zarządu ds. Operacyjnych oraz Michała Pietrzyka - Wiceprezesa Zarządu ds. Finansowych, powołanych przez Radę Nadzorczą PGNiG na trzyletnią kadencję rozpoczynającą się z dniem 31 grudnia 2016.

Pan Radosław Bartosik

Pan Radosław Bartosik ukończył studia na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu. Jest absolwentem studiów podyplomowych, m.in. w dziedzinie zarządzania przedsiębiorstwem, marketingu oraz z obszaru rynku energii elektrycznej, ciepła i gazu. Ukończył również program studiów menedżerskich MBA oraz złożył egzamin dla kandydatów do rad nadzorczych w spółkach Skarbu Państwa. Posiada uprawnienia dozoru ruchu o specjalności górniczej.

Pan Radosław Bartosik, wliczając czteroletnią przerwę, jest związany z Grupą Kapitałową PGNiG od 1997 roku. Pracę zawodową rozpoczął w oddziale PGNiG S.A. w Zielonej Górze, gdzie przez kolejne lata zdobywał doświadczenie i rozwijał swoją karierę zaczynając od pracy na kopalniach ropy naftowej i gazu ziemnego, poprzez pełnienie funkcji Specjalisty Marketingu, a następnie kierownika Działu Umów i Przetargów. W 2006 roku został Dyrektorem Ekonomiczno-Handlowym. Trzy lata później rozpoczął pracę w Warszawie jako Zastępca Dyrektora Oddziału w PGNiG S.A., Oddział Operator Systemu Magazynowania (obecnie Gas Storage Poland sp. z o.o., jednostka zależna PGNiG S.A). Pełnił również funkcję Głównego Specjalisty ds. Środków Unijnych w Centrali PGNiG S.A. Do końca 2016 roku zatrudniony w Polskiej Spółce Gazownictwa Oddział w Warszawie na stanowisku Zastępcy Dyrektora ds. Ekonomicznych.

Michał Pietrzyk

Pan Michał Pietrzyk jest absolwentem kierunku Finanse i Bankowość Akademii Ekonomicznej w Krakowie oraz studiów podyplomowych w zakresie prawa dla menedżerów na Akademii Leona Koźmińskiego. W 2009 roku uzyskał dyplom Chartered Financial Analyst.

Doświadczenie zawodowe zdobywał od 1995 roku w sektorze bankowym. Od 2003 roku związany z Grupą Kapitałową PGNiG, początkowo na stanowisku Kierownika Działu Skarbu PGNiG S.A., a w latach 2006-2016 - Zastępcy Dyrektora Departamentu Ekonomicznego. W lutym 2016 roku objął stanowisko Dyrektora Departamentu Ekonomicznego PGNiG S.A. Od 2011 pełni równolegle funkcje Dyrektora Zarządzającego PGNiG Finance AB, a od grudnia 2014 roku - Przewodniczącego Rady Nadzorczej PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

Pan Radosław Bartosik oraz pan Michał Pietrzyk oświadczyli, że nie wykonują działalności konkurencyjnej w stosunku do działalności wykonywanej w Spółce, nie są wspólnikami konkurencyjnej spółki cywilnej lub osobowej, nie są też członkami organów konkurencyjnych spółek kapitałowych, a także nie figurują w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz