Clarivate Analytics wyłania czołowych 100 globalnych innowatorów roku 2016

11.01.2017, 10:32aktualizacja: 11.01.2017, 10:32

Czołowa 100 najbardziej innowacyjnych firm odchodzi od ilości na rzecz jakości.

FILADELFIA, 10 stycznia 2017 r. /PRNewswire/ - Firma Clarivate Analytics, dawniejszy oddział Thomson Reuters specjalizujący się we własności intelektualnej i nauce, ogłosiła publikację wyczekiwanej listy największych globalnych innowatorów roku 2016. Raport wyróżnia najbardziej innowacyjne firmy i instytucje na świecie oceniane na podstawie solidnej analizy unikalnych i zastrzeżonych danych. Firma zaprezentowała także nową tożsamość marki wprowadzoną w rezultacie sprzedaży działalności firmom Onex Corporation i Baring Private Equity Asia w październiku roku 2016.

Publikowany szósty rok z kolei raport 100 globalnych innowatorów na rok 2016 ujawnia ważną zmianę w strategii największych organizacji innowacyjnych świata. Co ważne, liczba złożonych wniosków patentowych spadła przy jednoczesnym wzroście przyznawanych grantów. Trend ten w połączeniu ze znacznym zaangażowaniem w wydatki na badania i rozwój wskazuje na odejście od ilości na rzecz jakości w zakresie komercjalizacji wynalazków. Firmy znajdujące się na liście łącznie osiągnęły ponad 4 tryliony USD przychodu w roku 2015 i wydały ponad 227 miliardów na badania i rozwój. Średnio innowatorzy w czołowej 100 w roku 2016 inwestowali o 9,1% więcej w badania i rozwój niż firmy na liście 100 S&P, co jeszcze bardziej podkreśla jak ważne są dla tych przedsiębiorstw działania innowacyjne.

Tegoroczny raport ujawnił także większą dywersyfikację w portfelach patentowych czołowych innowatorów. Firmy Canon, General Electric i Hitachi podejmują znaczne inwestycje w urządzenia medyczne, firma Google pracuje nad samochodem autonomicznym, a Amazon prowadzi aktywne działania na polu technologii dronów. Dane zawarte w tegorocznym raporcie wskazują, że ścieżka do innowacji nie jest już tak prosta.

"Dzisiejszy dzień jest przełomowy w historii Clarivate Analytics. Wchodzimy w przyszłość dzięki publikacji raportu 100 największych globalnych innowatorów z naszą nową marką - skomentował Jay Nadler, główny dyrektor wykonawczy. - Wierzymy, że innowacje są głównym motorem dobrobytu gospodarczego i źródłem przewagi konkurencyjnej i sukcesu. To właśnie te wartości odzwierciedlają misję naszej firmy, czyli przyspieszanie tempa innowacji. Wykorzystując dane z takich narzędzi, jak Web of Science, Derwent i Cortellis metodologia wykorzystana przy tworzeniu raportu jest w całości oparta na danych i eliminuje jakiekolwiek różnice w definicji innowacyjności organizacji. Gratulujemy tym, którzy przyczynili się do znacznych postępów na drodze do innowacyjnej przyszłości całej planety" - dodał.

Metodologia, na podstawie której opracowano listę 100 globalnych innowatorów firmy Clarivate Analytics na rok 2016 jest jedyną obiektywną analizą liczby patentów, stosunku patentów do grantów, globalnego zasięgu oraz wpływu innowacji pozwalającą na identyfikację najbardziej innowacyjnych organizacji świata bez żadnych uprzedzeń.

Na liście czołowych 100 globalnych innowatorów na rok 2016 firmy Clarivate Analytics znalazły się następujące organizacje:

3M Company

Fraunhofer

Fujifilm

General Electric

Google (now Alphabet Inc.)

Hitachi

Yamaha

Yaskawa Electric

Yazaki

Więcej informacji na temat listy 100 globalnych innowatorów na rok 2016 firmy Clarivate Analytics oraz sam raport do pobrania można znaleźć na stronie: http://top100innovators.stateofinnovation.com/.

Z listą 100 globalnych innowatorów można zapoznać się wizualnie pod adresem: http://top100innovators.stateofinnovation.com/content/top-100-global-innovators-infographic.

Clarivate Analytics

Firma Clarivate™ Analytics pozwala zwiększyć tempo innowacji przez zapewnianie sprawdzonych analiz i spostrzeżeń na potrzeby klientów na całym świecie. Klienci firmy mogą odkrywać, chronić i komercjalizować nowe pomysły jeszcze szybciej. Pomagamy klientom, dawniej jako oddział Thomson Reuters specjalizujący się we własności intelektualnej i nauce, poprzez sieć działalności na zasadzie abonamentowej w naszym posiadaniu i zarządzaniu, które skupiają się na badaniach naukowych i pracy badawczej, analityce patentowej, standardach regulacyjnych, danych farmaceutycznych i biotechnologicznych, ochronie znaków towarowych, ochronie marek oraz zarządzaniu własnością intelektualną. Obecnie Clarivate™ Analytics jest niezależną firmą zatrudniającą ponad 4 000 pracowników z oddziałami w ponad 100 krajach na całym świecie, w której posiadaniu znajduje się szereg znanych marek, włączywszy między innymi Web of Science™, Cortellis™, Thomson Innovation™, Derwent World Patents Index™, CompuMark™, MarkMonitor®, Thomson IP Manager™ i Techstreet™. Więcej informacji można znaleźć na stronie Clarivate.com.

Logo - http://mma.prnewswire.com/media/455613/clarivate_logo_for_press_release_Logo.jpg

Źródło: Clarivate Analytics

Data publikacji 11.01.2017, 10:32