BEST SA (4/2017) Rejestracja zmian Statutu BEST S.A.

13.01.2017, 13:49aktualizacja: 13.01.2017, 13:49

Raport bieżący z plikiem 4/2017

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd BEST S.A. z siedzibą w Gdyni (Emitent) informuje, że Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, postanowieniem z dnia 9 stycznia 2017 roku, sygn. akt GD.VIII Ns-Rej.KRS/026400/16/993, doręczonym do Emitenta w dniu 13 stycznia 2017 roku, dokonał rejestracji zmian Statutu Emitenta, o których treści Emitent informował raportem bieżącym nr 83/2016 z dnia 27 października 2016 r. tj.:

1) §7a) o dotychczasowym brzmieniu:

"§ 7a

1. Warunkowy kapitał zakładowy Spółki wynosi nie więcej niż 738.000 zł (słownie: siedemset trzydzieści osiem tysięcy złotych) i dzieli się na nie więcej niż 108.000 (słownie: sto osiem tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii C o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda oraz 630.000 (słownie: sześćset trzydzieści tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii E o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda.

2. Celem warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki, o którym mowa w §7a ust. 1, jest przyznanie prawa do objęcia akcji serii C oraz akcji serii E posiadaczom warrantów subskrypcyjnych emitowanych przez Spółkę na podstawie uchwały nr 2 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 16 listopada 2015 roku zmienionej uchwałą nr 6 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 25 marca 2016 r. oraz uchwały nr 7 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 25 marca 2016 roku."

otrzymał następujące brzmienie:

"§ 7a

1. Warunkowy kapitał zakładowy Spółki wynosi nie więcej niż 768.000 zł (słownie: siedemset sześćdziesiąt osiem tysięcy złotych) i dzieli się na nie więcej niż 108.000 (słownie: sto osiem tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii C o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda, 630.000 (słownie: sześćset trzydzieści tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii E o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda oraz 30.000 (słownie: trzydzieści tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii F o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda.

2. Celem warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki, o którym mowa w §7a ust. 1, jest przyznanie prawa do objęcia akcji serii C, akcji serii E oraz akcji serii F posiadaczom warrantów subskrypcyjnych emitowanych przez Spółkę na podstawie uchwały nr 2 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 16 listopada 2015 roku zmienionej uchwałą nr 6 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 25 marca 2016 r., uchwały nr 7 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 25 marca 2016 roku oraz uchwały nr 5 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 27 października 2016 roku."

2) §20 ust. 3 o dotychczasowym brzmieniu:

"W przypadku czynności wskazanych w ust. 2 pkt 9 lit. b) - e) zgoda nie jest wymagana, gdy drugą stroną czynności jest podmiot wchodzący w skład Grupy Kapitałowej BEST S.A. lub czynność mieści się w limitach określonych w budżecie zatwierdzonym przez Radę Nadzorczą."

otrzymał następujące brzmienie:

"W przypadku czynności wskazanych w ust. 2 pkt 9 lit. b) - e) zgoda nie jest wymagana, gdy drugą stroną czynności jest podmiot powiązany z BEST S.A. w rozumieniu Międzynarodowego Standardu Rachunkowości 24, a czynność należy do transakcji typowych, zawieranych przez BEST S.A. w ramach prowadzonej działalności operacyjnej lub czynność mieści się w limitach określonych w budżecie zatwierdzonym przez Radę Nadzorczą.".

Emitent sporządził tekst jednolity statutu, którego treść stanowi załącznik do niniejszego raportu bieżącego.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz