Berliński port lotniczy BER nie będzie gotowy w 2017 r.

21.01.2017, 14:50aktualizacja: 21.01.2017, 14:50

Berliński port lotniczy im. Willy'ego Brandta w Berlinie (BER) wbrew wcześniejszym zapowiedziom nie rozpocznie działalności w 2017 roku. O kolejnym poślizgu w realizacji tej inwestycji poinformował szef spółki Flughafen Berlin Brandenburg GmbH.

"Jak wynika z najnowszych analiz, o których pod koniec ubiegłego tygodnia poinformowałem udziałowców, ryzyko jest zbyt duże, by obstawać przy terminie otwarcia BER w roku bieżącym" - oświadczył Karsten Muehlenfeld.

Burmistrz Berlina Michael Mueller potwierdził, że "nic nie wyjdzie" z otwarcia lotniska w 2017 roku.

Jedną z przyczyn kolejnego opóźnienia są problemy z drzwiami terminalu. Muszą one zostać ponownie okablowane, gdyż obecnie nie zamykają się hermetycznie, co powoduje, że w przypadku pożaru niemożliwe będzie całkowite usunięcie dymu.

O możliwym przesunięciu terminu otwarcia informowały wcześniej niemieckie media. Gazeta "Bild" pisała w grudniu, że termin otwarcia tego berlińskiego lotniska zostanie przesunięty po raz piąty, tym razem na wiosnę 2018 roku.

Budowa portu lotniczego Berlin-Brandenburg (BER) im. Willy'ego Brandta w Schoenefeld w południowo-wschodniej części stolicy Niemiec rozpoczęła się w 2006 roku. Pierwsze samoloty miały wystartować na jesieni 2011 roku. Z powodu licznych technicznych usterek, w tym niesprawnej instalacji przeciwpożarowej, termin otwarcia lotniska kilkakrotnie przesuwano.

Nowy port lotniczy obliczony jest na obsługę 27 mln pasażerów rocznie. Już teraz wiadomo, że pojemność portu będzie wkrótce zbyt mała, a liczba pasażerów może wzrosnąć do 37 mln. (PAP)

lep/ jo/ dym/

Data publikacji 21.01.2017, 14:50