NWZ PKN Orlen: nowe zasady ustalania wynagrodzeń zarządu i rady

24.01.2017, 15:31aktualizacja: 24.01.2017, 15:31

Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie (NWZ) PKN Orlen ustaliło nowe zasady kształtowania wynagrodzeń zarządu i rady nadzorczej spółki. Akcjonariusze płockiego koncernu przyjęli w tej sprawie propozycje Skarbu Państwa reprezentowane przez ministra energii.

NWZ PKN Orlen, zdecydowało, że wynagrodzenie stałe zarządu, w tym prezesa tej spółki, stanowiło będzie od 7 do 15-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku w czwartym kwartale roku poprzedniego, według GUS. To mniejszy wskaźnik niż proponował inny akcjonariusz płockiego koncernu, Nationale-Nederlanden OFE.

Zgodnie z przyjętą przez NWZ PKN Orlen uchwałą, w przypadku zarządu tej spółki zawierana będzie umowa o świadczenie usług zarządzania z obowiązkiem świadczenia osobistego, a treść tej umowy określać będzie rada nadzorcza m.in. w oparciu o zapisy ustawy z czerwca 2016 r. o zasadach kształtowania wynagrodzeń osób kierujących niektórymi spółkami.

Oprócz miesięcznego wynagrodzenia stałego członkom zarządu płockiego koncernu przysługiwać będzie wynagrodzenie zmienne, uzupełniające za rok obrotowy spółki. Wynagrodzenie zmienne zarządu PKN Orlen nie może przekroczyć 100 proc. wynagrodzenia stałego i dodatkowo uzależnione będzie od "poziomu realizacji celów zarządczych".

W przypadku wynagrodzenia członków rady nadzorczej PKN Orlen, akcjonariusze ustalili, że będzie to iloczyn przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku w czwartym kwartale roku poprzedniego, według GUS, oraz mnożnika: 2,2 dla przewodniczącego rady oraz 2 w przypadku pozostałych członków rady. Także w tej kwestii NWZ płockiego koncernu przyjęło propozycje Skarbu Państwa. (PAP)

mb/ amac/

Data publikacji 24.01.2017, 15:31