UOKiK: zmowa przetargowa - dostawy pieczywa (komunikat)

25.01.2017, 11:26aktualizacja: 25.01.2017, 11:26

- UOKiK informuje:

Trzech przedsiębiorców z woj. podkarpackiego zawarło zmowę przetargową. Wpłynęli na wyniki sześciu postepowań o zamówienie publiczne na dostawy pieczywa.

Postępowanie w tej sprawie zostało wszczęte w czerwcu 2016 roku. Urząd ustalił, że niedozwolone porozumienie zawarło trzech przedsiębiorców zajmujących się m.in. produkcją pieczywa: Stanisława Dziewit z Chorzelowa, Firma Produkcyjno Handlowo Usługowa Tomex z Malinia i Firma Produkcyjno Usługowa Natex ze Złotnik. Brali oni udział w przetargach na dostawę pieczywa organizowanych przez jednostki publiczne.

- Zmowa polegała na rozstawianiu i wycofywaniu ofert przetargowych. Ceny oferowane przez przedsiębiorców w przetargach były różnicowane, a jeżeli były one kolejno najniższe w przetargu, wówczas zwycięzca rezygnował z zawarcia umowy, aby umożliwić wybór droższej propozycji działającego z nim w zmowie przedsiębiorcy. Oznaczało to wybranie oferty, która nie była najkorzystniejsza w świetle pierwotnego rozstrzygnięcia. Porozumienie prowadziło zatem do podwyższania cen zamówień, co powodowało zwiększenie wydatków z publicznych pieniędzy – mówi Prezes UOKiK Marek Niechciał.

Niedozwolone uzgodnienia miały miejsce w przypadku sześciu przetargów organizowanych przez areszty śledcze, placówki służby zdrowia i oświatowe. Po ogłoszeniu wyników przetargu zwycięzca nie uzupełniał braków w ofercie, nie udzielał wymaganych wyjaśnień lub podawał lakoniczne i ogólnikowe powody odmowy podpisania umowy, np. problemy zdrowotne, wyjazd, czy brak sprzętu. Urząd nie uznał tych przyczyn za wiarygodne. Przykładowo: jeden z przedsiębiorców uzasadniał odmowę zawarcia umowy złym stanem zdrowia, po czym kilka dni później złożył ofertę w innym przetargu, z którego notabene również zrezygnował żeby wygrać mógł inny uczestnik zmowy.

O wspólnym działaniu świadczą m.in te same błędy w dokumentach, czy wysyłanie ofert w tym samym czasie w jednej placówce pocztowej. Ustaleniom mogły sprzyjać również gospodarcze, organizacyjne i rodzinne powiązania pomiędzy przedsiębiorcami. Na uczestników porozumienia zostały nałożone kary finansowe w łącznej wysokości ponad 35 tys. złotych. Decyzja nie jest prawomocna, przysługuje od niej odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Nie jest to pierwsza decyzja dotycząca zmowy przetargowej w której brali udział uczestnicy porozumienia. W 2013 r. urząd stwierdził, że niedozwolone praktyki stosowała m.in. Stanisława Dziewit (decyzja prawomocna), a w 2015 Firma Produkcyjno Usługowa Natex (decyzja nie jest prawomocna).

kom/ pd/

Data publikacji 25.01.2017, 11:26