PBS FINANSE SA (1/2017) Zawarcie aneksu do istotnej umowy.

26.01.2017, 16:11aktualizacja: 26.01.2017, 16:11

Raport bieżący 1/2017

Zarząd PBS FINANSE S.A. w Sanoku ("Spółka", "Emitent" ) informuje, że w dniu 26 stycznia 2017 roku podpisał z Podkarpackim Bankiem Spółdzielczym z siedzibą w Sanoku ("Bank") Aneks nr 1/2017 w sprawie ustalenia zasad obliczania wynagrodzenia za czynności agencyjne do Umowy Agencyjnej Nr 1/2011 z dnia 24.01.2011 r., która była podstawą dla realizacji strategii Spółki, o której Emitent informował w raporcie Nr 15/2011 z dnia 01.07.2011 r. Na podstawie tego aneksu stawka wynagrodzenia odsetkowego, z którego Spółka uzyskuje największe przychody, uległa obniżeniu o 7,5 punktów procentowych, natomiast stawka wynagrodzenia prowizyjnego o 25 punktów procentowych. Pozostałe stawki wynagrodzeń Spółki z tytułu innych czynności wykonywanych przez nią jako Agenta Banku nie uległy zmianie. Ponadto wynagrodzenie należne Emitentowi będzie pomniejszane o współczynnik korygujący stanowiący równowartość 30 % przyrostu poziomu rezerw utworzonych przez Bank w odniesieniu do wszystkich transakcji, w których wystąpi po dniu 1 stycznia 2017 r. obowiązek utworzenia lub zwiększenia takich rezerw w wysokości i na zasadach określonych w obowiązujących przepisach prawa. W przypadku rozwiązania przez Bank tych rezerw utworzonych po 1 stycznia 2017 r. Spółka będzie miała prawo do zwrotu wartości 30% rozwiązanych przez Bank rezerw celowych.

Nowe zasady wynagradzania będą miały zastosowanie do rozliczeń Spółki z Bankiem za okres od 1 stycznia 2017 roku.

Obecnie Emitent nie jest w stanie określić jaki będzie to miało wpływ na przyszłe przychody Spółki oraz jej wynik, związane jest to bowiem z wieloma zmiennymi, np. wielkością akcji kredytowej Banku.

Zarząd Emitenta podejmuje intensywne działania mające na celu zmniejszenie ewentualnych negatywnych skutków wynikających z wprowadzenia nowych zasad wynagradzania poprzez optymalizację kosztów prowadzonej działalności oraz poszerzenie działalności poza dotychczasowy obszar.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz