Na kolejnej z rzędu sesji rekordowe notowania głównych indeksów na Wall Street

14.02.2017, 08:37aktualizacja: 14.02.2017, 08:37

Na kolejnej z rzędu sesji na nowojorskich giełdach główne indeksy osiągnęły historyczne maksima, gdyż rynek kontynuuje "rajd Trumpa". Zwyżkom przewodziły spółki finansowe. Rynki czekają na wtorkowe wystąpienie prezes Fed Janet Yellen.

Indeks Dow Jones Industrial na zamknięciu wzrósł o 0,70 proc. do 20 412,16 pkt. S&P 500 zwyżkował o 0,52 proc. i wyniósł 2328,25 pkt., a kapitalizacja spółek wchodzących w skład tego indeksu tym samym przekroczyła 20 bilionów dolarów. Nasdaq Comp. zyskał 0,52 proc. do 5763,96 pkt.

Nowojorskie giełdy kontynuują "rajd Trumpa", rozpoczęty w listopadzie, po wygranych przez kandydata Republikanów wyborach prezydenckich. Prezydent Trump w ub. tygodniu ponownie rozbudził oczekiwania na realizację obietnic wyborczych, zapowiadając prezentację planów reformy podatkowej w ciągu 2-3 tygodni.

W poniedziałek liderami wzrostów w USA był sektor finansowy, na czele z bankami. Inwestorzy kupują akcje pożyczkodawców, licząc na zyski w otoczeniu wyższych stóp procentowych oraz częściową deregulację sektora, co również w ostatnich dniach obiecał Trump.

We wtorek dla rynków kluczowe będzie wystąpienie prezes Fed Janet Yellen przed amerykańskim Kongresem. Szefowa Fed przedstawi raport o polityce monetarnej Banku Centralnego i będzie odpowiadać na pytania kongresmenów. W centrum zainteresowania rynków znajdować się będą sygnały kształtujące oczekiwania dot. ścieżki normalizacji polityki monetarnej w USA. We wtorek publicznie wypowie się również trzech innych członków Fed.

W tym tygodniu inwestorzy poznają m.in. dane z amerykańskiej gospodarki o inflacji w styczniu, sprzedaży detalicznej w styczniu, produkcji przemysłu w styczniu, zapasach w biznesie w XII 2016 r., dane z rynku budowlanego w styczniu i liczbę zarejestrowanych nowych bezrobotnych oraz wskaźnik wyprzedzający koniunktury. (PAP)

mars/

Data publikacji 14.02.2017, 08:37