BANK ZACHODNI WBK SA (2/2017) Zmiany w składzie Zarządu Banku Zachodniego WBK S.A.

16.02.2017, 12:40aktualizacja: 16.02.2017, 12:40

Raport bieżący 2/2017

Bank Zachodni WBK S.A. ("Bank") informuje, że w dniu 16 lutego 2017 r. Pan Eamonn Crowley złożył rezygnację z funkcji Członka Zarządu Banku ze skutkiem na dzień 16 lutego 2017 r.

Bank jednocześnie informuje, że w dniu 16 lutego 2017 r. Rada Nadzorcza Banku podjęła uchwałę w sprawie powołania Pana Macieja Relugi na Członka Zarządu Banku. Objęcie funkcji Członka Zarządu Banku przez Pana Macieja Relugę nastąpi w dniu 16 lutego 2017 r..

Pan Maciej Reluga związany jest z Bankiem od 2002 r., pełniąc funkcję głównego ekonomisty, odpowiedzialnego, między innymi, za analizy makroekonomiczne i rynkowe, prognozowanie krótko- i długoterminowe oraz przygotowywanie scenariuszy skrajnych. W latach 1998-2002 pracował jako ekonomista w ING Banku Śląskim i ING Barings, a w latach 1996-1998 jako analityk w Narodowym Banku Polskim.

Pan Maciej Reluga ukończył studia na Wydziale Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego oraz Program Zarządzania Finansowego na Uniwersytecie w Namur w Belgii. Ponadto, zdobył wykształcenie w Akademii Strategicznego Przywództwa w ICAN Institute i w Swiss Finance Institute (Senior Management Programme in Banking), a także odbył liczne kursy i szkolenia (między innymi w Cambridge University).

Pan Maciej Reluga spełnia wymogi wynikające z ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe.

Pan Maciej Reluga nie jest zaangażowany w jakąkolwiek działalność konkurencyjną wobec Banku. Nie został wpisany do Krajowego Rejestru Dłużników (zgodnie z Ustawą o Krajowym Rejestrze Sądowym).

Podstawa prawna:

art. 17 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (MAR).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz