ENERGA SA (15/2017) Informacje na temat nowo powołanych Członków Zarządu - uzupełnienie raportu bieżącego nr 12/2017

22.02.2017, 17:41aktualizacja: 22.02.2017, 17:41

Raport bieżący 15/2017

Zarząd spółki ENERGA SA ("Spółka") przekazuje informacje dotyczące Członków Zarządu Spółki powołanych z dniem 1 i 2 marca 2017 roku przez Radę Nadzorczą Spółki.

Daniel Obajtek - Prezes Zarządu

Od 1999 roku związany z przedsiębiorstwami prywatnymi, gdzie przez 7 lat pełnił funkcje kierownicze i dyrektorskie, był także współzałożycielem jednej ze spółek. Działacz lokalny i samorządowy. Od roku 2002 do 2006 był radnym Gminy Pcim, następnie od 2006 do 2015 roku wójtem Gminy. W czasie 9-letniej kadencji podjął z sukcesem wiele inicjatyw rozwojowych. Wprowadził rozwiązania przyczyniające się do wyrównania standardów nauki w placówkach szkolnych, wdrożył projekty ze środków unijnych dotyczące komputeryzacji gospodarstw oraz organizacji kursów i szkoleń dla mniej zamożnych gospodarstw. Z powodzeniem przeprowadził wiele inwestycji infrastrukturalnych. W 2015 roku rozpoczął pracę na stanowisku Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - największej w Europie agencji płatniczej, zatrudniającej ponad 11 tys. pracowników w 16 województwach w Polsce. W ARiMR usprawnił procesy związane z wydatkowaniem ok. 25 miliardów złotych rocznie ze środków funduszy unijnych i krajowych. Zreformował Agencję pod względem organizacyjnym oraz zoptymalizował koszty jej funkcjonowania. Zracjonalizował płace pracowników ARiMR, a także podjął się rozmów ze związkami zawodowymi, doprowadzając do zażegnania wieloletniego sporu zbiorowego. W 2016 roku utworzył Wydział Zamiejscowy Departamentu Informatyki, mający na celu obniżenie kosztów obsługi IT i tym samym uniezależnienie Agencji od firm zewnętrznych. Od 2016 roku sprawuje również funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej LOTOS - Biopaliwa Sp. z o.o. oraz jest członkiem Rady Nadzorczej DALMOR S.A. Laureat wielu nagród, m.in. I miejsca w plebiscycie EURO GMINA, II miejsca w plebiscycie na Najlepszego Wójta Małopolski, zdobył również tytuł Osobowości Ziemi Myślenickiej oraz tytuł Lidera Opieki Społecznej. W 2016 roku uzyskał I miejsce w plebiscycie Gazety Bankowej Liderzy Polskiej Gospodarności w kategorii Debiutant 2016 roku. Był współautorem publikacji "Repolonizacja Polski" oraz "Fundusze Unii Europejskiej jako czynnik poprawy konkurencyjności i jakości życia na obszarach wiejskich Podkarpacia". W lutym 2017 Rada Nadzorcza Spółki podjęła uchwałę o powołaniu go w skład Zarządu V kadencji powierzając funkcję Prezesa Zarządu Energa SA.

Alicja Barbara Klimiuk - Wiceprezes Zarządu ds. Operacyjnych

Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego. Ukończyła Podyplomowe Studia Menedżerskie w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie oraz Podyplomowe Studia Controlling w Zarządzaniu Przedsiębiorstwem prowadzone przez Uniwersytet Gdański. Posiada wieloletnie doświadczenie zawodowe w spółkach prawa handlowego z udziałem Skarbu Państwa, w tym w Energa SA jako Prezes Zarządu. W okresie konsolidacji GK Energa z Zespołem Elektrowni w Ostrołęce nadzorowała proces wydzielenia operatora systemu dystrybucyjnego, utworzenia spółki obrotu energii elektrycznej oraz restrukturyzację spółek zależnych wewnątrz GK Energa. W latach 2006 - 2007 była także członkiem Rad Nadzorczych spółek takich jak: Towarowa Giełda Energii S.A. w Warszawie, Zespół Elektrowni Ostrołęka S.A. oraz Cergia Energetyka Toruńska S.A. W latach 1992 - 1998 jako Wiceprezydent miasta Suwałki sprawowała nadzór nad sprawami z zakresu finansów, inwestycji infrastrukturalnych, geodezji, gospodarki przestrzennej oraz spółek handlowych z obszaru usług komunalnych. W latach 1998 - 2006 była Prezesem i Wiceprezesem Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, odpowiedzialna m.in. za nadzór nad budową i rozwijaniem infrastruktury na terenie SSE i kontrolowanie działalności przedsiębiorców w zakresie zgodności ich działalności z wydanymi pozwoleniami. W latach 2008 - 2013 prowadziła własną działalność gospodarczą w zakresie doradztwa inwestycyjnego i konsultowania raportów oddziaływania inwestycji na środowisko. Od 2014 roku Dyrektor Centrum Transferu Technologii Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. prof. Edwarda F. Szczepanika w Suwałkach, gdzie zajmowała się realizacją projektu z udziałem funduszy UE w obszarze prowadzenia prac badawczo-rozwojowych na rzecz przedsiębiorców oraz transferu technologii z nauki do gospodarki.

Pan Daniel Obajtek i Pani Alicja Barbara Klimiuk nie wykonują działalności konkurencyjnej wobec działalności ENERGA SA, nie uczestniczą w spółce konkurencyjnej wobec ENERGA SA jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczą w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organów, jak również nie figurują w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Życiorys Pana Jacka Kościelniaka Spółka przekazała w raporcie bieżącym nr 1/2017 z dnia 3 stycznia 2017 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz