POLIMEX-MOSTOSTAL SA (20/2017) Zawarcie znaczącej umowy

23.02.2017, 17:22aktualizacja: 23.02.2017, 17:22

Raport bieżący 20/2017

Zarząd Polimex-Mostostal S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, że powziął informację o zawarciu w dniu wczorajszym pomiędzy Polimex Energetyka Sp. z o.o. (podmiot zależny od Spółki) ("Wykonawca") a spółką Rafako S.A. z siedzibą w Raciborzu ("Zamawiający") umowy mającej za przedmiot wykonanie, dostawę i montaż konstrukcji stalowej wsporczej kanałów i reaktora oraz konstrukcji kanałów i reaktora z przeznaczeniem dla instalacji SCR blok nr 9 i 10 w ENEA Wytwarzanie S.A. ("Umowa").

Na podstawie Umowy Wykonawca zobowiązał się do odpowiedniego przestrzegania zapisów umowy zawartej w dniu 30 września 2016 roku pomiędzy ENEA Wytwarzanie Sp. z o.o. z siedzibą w Świerżach Górnych i Zamawiającym.

Cena Umowy za wykonanie przedmiotu Umowy zostanie określona powykonawczo jako iloczyn odpowiednich stawek jednostkowych określonych Umowie i rzeczywistych ciężarów. Wartość stawek jednostkowych jest stała i niezmienna w trakcie wykonywania Umowy i nie podlega zmianie z tytułu inflacji lub innych przyczyn. Szacunkowe wynagrodzenie Wykonawcy za wykonanie przedmiotu Umowy zostało określone na kwotę 57.302.500 złotych netto. Wynagrodzenie będzie płatne sukcesywnie zgodnie z harmonogramem.

Na podstawie Umowy Wykonawca zobowiązał się wykonać przedmiot Umowy w zakresie dostawy w terminie do 25.06.2018 r. oraz w zakresie montażu w terminie do 01.07.2018 r.

Na podstawie Umowy Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji na okres 60 miesięcy. Okres gwarancji dla odpowiedniej części przedmiotu Umowy rozpoczyna swój bieg od daty podpisania przez Zamawiającego i Inwestora protokołu przejęcia dla każdej instalacji oddzielnie, jednak nie później niż do 6 miesięcy więcej dla każdego ze wskazanych okresów. Wykonawca udziela Zamawiającemu na przedmiot Umowy rękojmi, na okres rozpoczynający się w dniu przejścia ryzyka na Zamawiającego i kończący się w dniu zakończenia okresu gwarancji.

Umowa przewiduje kary umowne m.in. za (i) opóźnienie w terminie przekazania Zamawiającemu wymaganej zamówieniem dokumentacji, w wysokości 0.5% wartości wynagrodzenia umownego za każdy dzień opóźnienia; (ii) opóźnienie w terminie realizacji zamówienia, w wysokości 0.5% wartości wynagrodzenia umownego za każdy dzień opóźnienia; (iii) opóźnienie w terminie usunięcia wad przedmiotu zamówienia lub braku reakcji na zgłoszenie reklamacyjne lub gwarancyjne, w wysokości 0.5% wartości wynagrodzenia umownego za każdy dzień opóźnienia; (iv) opóźnienie w dostarczeniu przez Wykonawcę gwarancji finansowej lub którejkolwiek z wymaganych kopii polis ubezpieczeniowych, w wysokości 0,1% wartości wynagrodzenia umownego za każdy dzień opóźnienia. Łączny limit wszystkich kar umownych nie może przekroczyć 30% ceny Umowy netto.

Maksymalna odpowiedzialność stron z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania przedmiotowej Umowy nie może przekroczyć 100% ceny Umowy. Ograniczenie to nie ma zastosowania w przypadku szkody wyrządzonej umyślnie lub na skutek rażącego niedbalstwa, a także do odpowiedzialności Wykonawcy w oparciu o art. 435 i 436 Kodeksu cywilnego. W przypadku, gdy na skutek niewykonania lub nienależytego wykonania szkoda przekroczy wartość naliczanych z tego tytułu kar umownych, a także w innych przypadkach niewykonania lub nienależytego wykonania przedmiotu Zamówienia, strony Umowy mają prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego na zasadach ogólnych wynikających z Kodeksu cywilnego, albo strony wspólnie ustalą wysokość odszkodowania należnego stronie.

Celem zabezpieczenia roszczeń przysługujących Zamawiającemu w stosunku do Wykonawcy, powstałych w związku z realizacją Umowy, Wykonawca jest zobowiązany przedstawić Zamawiającemu: (i) bankową lub ubezpieczeniową gwarancję finansową w wysokości 10% wynagrodzenia umownego brutto - na czas realizacji Umowy, oraz (ii) bankową lub ubezpieczeniową gwarancję finansową w wysokości 5% wynagrodzenia umownego - na czas obowiązywania okresów gwarancji i rękojmi.

Postanowienia dotyczące zawieszenia realizacji Umowy, rozwiązania Umowy czy odstąpienia od Umowy dostępne są w Ogólnych Warunkach Zakupu na stronie internetowej http://www.rafako.com.pl/kontakt/dla-dostawcow.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz