"Ryngrafy Żołnierzy Wyklętych" na znaczkach Poczty Polskiej

01.03.2017, 11:49aktualizacja: 01.03.2017, 11:49

1 marca, w Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, weszła do obiegu emisja filatelistyczna "Ryngrafy Żołnierzy Wyklętych". Jej bohaterowie - "Słony" i "Rój" - dołączyli do znaczka pocztowego majora "Łupaszki", który został wydany w 2016 roku, także przez Pocztę Polską.

Znaczki po raz pierwszy zostały zaprezentowane 28 lutego podczas specjalnego pokazu organizowanego przez Pocztę Polską wspólnie z Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL oraz Centralną Biblioteką Wojskową.

Oprócz prezentacji znaczka, w przedpremierowym pokazie zaprezentowano "Śladami zbrodni i wolności 1944-1956" - jeden z cyklu filmów dokumentalnych, przygotowanych przez TVP Historia i Centralną Bibliotekę Wojskową.

W tegorocznej emisji Poczta wydała dwa znaczki w arkusiku z przywieszką oraz dwie koperty pierwszego dnia obiegu. Ich bohaterami są słynni żołnierze niepodległościowego podziemia porucznik Franciszek Majewski "Słony" i starszy sierżant Mieczysław Dziemieszkiewicz "Rój" oraz tytułowe ryngrafy, które były noszone przez polskich żołnierzy już od czasów średniowiecza. Pierwotnie mocowane na rycerskich pancerzach, były symbolem patriotyzmu i przywiązania do wiary katolickiej. Ryngrafy zwykle przedstawiały wizerunek Matki Boskiej Ostrobramskiej lub Częstochowskiej na tle orła w koronie.

"Możliwość wprowadzenia do obiegu znaczka z ryngrafami, które nosili Żołnierze Wyklęci jest dla Poczty Polskiej wielkim zaszczytem" - powiedział jej prezes Przemysław Sypniewski w imieniu wszystkich pracowników spółki. Dodał, że "Poczta Polska jest nie tylko blisko klientów i obywateli Rzeczypospolitej, ale jest także blisko polskiej tradycji i polskiej historii, zawsze przypominała szczególne postaci i czyny historyczne, a te, które ulegały zapomnieniu - jak Katyń czy Powstanie Warszawskie - były szczególnie często przypominane".

Wiesław Włodek, wiceprezes Poczty Polskiej, zwrócił uwagę na wyjątkową technikę wykonania znaczków, dzięki której ryngrafy "Słonego" i "Roja" są wypukłe i zachęcał wszystkich do dotknięcia w ten sposób "historii na małych ikonach polskiej tradycji, polskiego oręża, polskiego zwycięstwa". "Poczta Polska jako Spółka Skarbu Państwa i Narodowy Operator Pocztowy stawia przed sobą określoną misję: chcemy stać na straży pamięci narodowej oraz popularyzować wartości patriotyczne i religijne, tak ważne dla każdego Polaka. Tak się składa, że mamy do tego idealne narzędzie - znaczek pocztowy, który jest jak miniaturowy pomnik wystawiany na cześć naszych bohaterów narodowych" - powiedział Wiesław Włodek.

Autorką projektu obu znaczków jest Marzanna Dąbrowska. Na oprawie arkusika zamieszczono napis „nie dajmy zginąć poległym” pochodzący z wiersza Zbigniewa Herberta "Trzy wiersze z pamięci".

Jan Tarczyński, dyrektor Centralnej Biblioteki Wojskowej, wyraził zaniepokojenie obserwowanymi dzisiaj "przypadkami bagatelizacji walki Żołnierzy Niezłomnych". Ocenił, że to "pogrobowcy stalinizmu nie dają za wygraną przeprowadzając publiczne próby zakłamania i umniejszenia znaczenia tej walki, a także umniejszenia komunistycznych zbrodni". Nawiązując do przemówienia prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego pod Pomnikiem Ofiar Bolszewizmu w Koszalinie w 2000 roku, Jan zyński przypomniał, że "świadectwo grobów obowiązuje żyjących".

Por. Franciszek Majewski "Słony" (1919-1948)

Żołnierz Polskiej Organizacji Zbrojnej, AK ROAK, NZW. W styczniu 1945 r. odznaczony Krzyżem Walecznych. Był dowódcą oddziału Kedywu w Obwodzie Płockim AK, dowódcą Rejonu II ROAK Obwód "Mewa" i dowódcą oddziałów bojowych 11 Grupy Operacyjnej NSZ. 26 września 1948 r. w Węgrzynowie niedaleko Sierpca w zabudowaniach swej narzeczonej Jadwigi Banaszkiewicz został otoczony przez grupę operacyjną UB, MO i KBW. Po 6 godzinach samotnej walki, nie chcąc wpaść w ręce wroga odebrał sobie życie.

St. sierż. Mieczysław Dziemieszkiewicz "Rój" (1925-1951)

Wiosną 1945 r. wcielony do „ludowego” Wojska Polskiego skąd zbiegł. Dołączył do oddziału NSZ-NZW ppor. Mariana Kraśniewskiego "Burzy", gdzie dowodził drużyną. W sierpniu 1945 r. rozkazem dowódcy NSZ odznaczony Krzyżem Walecznych. Uczestniczył i dowodził wieloma akcjami zbrojnymi przeciwko komunistom. W 1948 r. awansowany do stopnia starszego sierżanta. Był jednym z najzdolniejszych dowódców polowych XVI Okręgu NZW. Poległ w walce z grupą operacyjną KBW i UB w nocy z 13 na 14 kwietnia 1951 r. we wsi Szyszki w powiecie pułtuskim. Wraz z nim zginął Bronisław Gniazdowski "Mazur".

Pierwszy znaczek emisji Narodowy Dzień Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" Poczta Polska wydała 28 lutego ub.r. W plakatowy, symboliczny sposób przedstawia on postać maszerującego Żołnierza Niezłomnego - majora Zygmunta Szendzielarza "Łupaszkę", dowódcę V. Brygady Wileńskiej AK. Postać została opracowana na podstawie archiwalnego zdjęcia autorstwa Mikołaja Sprudina, pochodzącego z archiwum Fundacji Ośrodka KARTA, zajmującej się dokumentowaniem i upowszechnianiem historii najnowszej Polski i Europy Środkowo-Wschodniej XX wieku. Ten znaczek również przygotowała pocztowa projektantka Marzanna Dąbrowska.

Wydawnictwa Poczty Polskiej można nabyć w wyznaczonych placówkach Poczty Polskiej i sklepie internetowym: http://www.filatelistyka.poczta-polska.pl

Materiał powstałe we współpracy z Pocztą Polską S.A.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO