Polityka i społeczeństwo

MSZ w związku z wydarzeniami w Abchazji i Cchinwali/Osetii Południowej (komunikat)

13.03.2017, 16:31aktualizacja: 13.03.2017, 16:31

- MSZ informuje:

Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP stanowczo potępia zamknięcie punktów kontrolnych z Abchazją, przeprowadzenie „wyborów parlamentarnych” na terenie Abchazji oraz zapowiedź „wyborów prezydenckich” i „referendum” w rejonie Cchinwali/Osetii Południowej.

Zamknięcie dwóch punktów kontrolnych (Nabakevi-Khurcha i Orsantia-Otobaia) przy linii rozgraniczającej terytorium kontrolowane przez separatystyczne Suchumi od kontrolowanego przez legalne władze w Tbilisi, przeprowadzenie w dniu 12 marca 2017 r. tzw. „wyborów parlamentarnych” na terenie Abchazji, a także zapowiedź organizacji w dniu 9 kwietnia 2017 r. tzw. „wyborów prezydenckich” i tzw. „referendum” w rejonie Cchinwali/Osetii Południowej to działania prowokacyjne i nielegalne w świetle prawa międzynarodowego. Są one podejmowane przez nieuznawane, separatystyczne władze Abchazji i rejonu Cchinwali/Osetii Południowej na okupowanej od ponad ośmiu lat części terytorium Gruzji wbrew oficjalnemu stanowisku władz w Tbilisi.

MSZ potwierdza niezmienne stanowisko rządu RP odnośnie do uznania integralności terytorialnej Gruzji, naruszonej w wyniku zbrojnej agresji rosyjskiej w sierpniu 2008 r., konieczności przywrócenia jurysdykcji legalnych, gruzińskich władz nad całym terytorium państwa w jego uznanych międzynarodowo granicach oraz nieuznawania separatystycznych władz Abchazji i rejonu Cchinwali/Osetii Południowej oraz podejmowanych przez nie działań.

Działania nieuznawanych, separatystycznych władz Abchazji i rejonu Cchinwali/Osetii Południowej nie sprzyjają uregulowaniu złożonej sytuacji bezpieczeństwa w regionie, dodatkowo utrudniają przebieg rozmów genewskich i torpedują wysiłki władz gruzińskich podejmowane na rzecz reintegracji kraju w granicach uznanych przez społeczność międzynarodową. Jednocześnie strona polska zdecydowanie sprzeciwia się wszelkim działaniom noszącym znamiona przygotowań do postępującej nielegalnej aneksji terytorium należącego do suwerennej Gruzji, co może prowadzić do eskalacji napięcia na Kaukazie Południowym.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP wzywa wszystkich uczestników rozmów genewskich do wykorzystania dyplomatycznych instrumentów w celu wypracowania politycznego rozwiązania problemu Abchazji i rejonu Cchinwali/Osetii Południowej, które pozostają integralną częścią Państwa Gruzińskiego.

kom/ sno/

Data publikacji 13.03.2017, 16:31