MR: wiceszefowa Europejskiej Agencji Kosmicznej z Polski (komunikat)

16.03.2017, 16:16aktualizacja: 16.03.2017, 16:16

- MR informuje:

Otylia Trzaskalska-Stroińska z Polski i Alice Bunn z Wielkiej Brytanii zostały wiceszefowymi Rady Europejskiej Agencji Kosmicznej. Przewodniczącym ESA wybrano Jean-Yves Le Gall z Francji. Po raz pierwszy w historii wiceprzewodniczącą została osoba z nowego państwa członkowskiego. Wybór Otylii Trzaskalskiej-Stroińskiej nastąpił jednomyślnie. Nowa kadencja Rady ESA rozpocznie się 1 lipca 2017 roku.

Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) to organizacja umożliwiająca wspólne rozwijanie technologii kosmicznych i aplikacji satelitarnych dla zastosowań naziemnych. ESA od 1975 roku realizuje także szereg misji kosmicznych poza bezpośrednim otoczeniem naszej planety. W tej chwili w skład agencji wchodzą 22 państwa członkowskie. Polska jest pełnoprawnym członkiem od 19 listopada 2012 roku. Po naszym kraju do ESA dołączyły jeszcze Węgry i Estonia.

Otylia Trzaskalska-Stroińska pełni funkcję zastępcy dyrektora Departamentu Innowacji w Ministerstwie Rozwoju. W resorcie odpowiedzialna jest m.in. za politykę kosmiczną i przygotowanie Polskiej Strategii Kosmicznej. Od 2012 roku jest przewodniczącą delegacji polskiej do ESA.

kom/ tnt/

Data publikacji 16.03.2017, 16:16