MSZ: interwencja Ambasady w Berlinie i Konsulatu Generalnego w Monachium w niemieckiej telewizji (komunikat)

23.03.2017, 10:30aktualizacja: 23.03.2017, 10:30

- MSZ informuje:

20 marca br. niemiecka regionalna stacja telewizji publicznej SWR w 75. rocznicę akcji deportacyjnej ludności żydowskiej z Moguncji wyemitowała okolicznościową audycję zatytułowaną „Moguncja wspomina deportowanych Żydów”.

Błędne stwierdzenie brzmiało: „w dniu 25 marca 1942 r. wyruszył specjalny skład pociągu niemieckiej Reichsbahn z tysiącem Żydów do Getta w Piaskach położonego niedaleko Lublina w Polsce. Kilka tygodni później, wszyscy zostali przewiezieni do polskich obozów zagłady Majdanek i Sobibór”. Tekst z wadliwym kodem pamięci znalazł się również na stronie internetowej SWR.

Ambasada RP w Berlinie i Konsulat Generalny w Monachium niezwłocznie po wykryciu błędu wystosowały do szefa redakcji programów informacyjnych SWR list protestacyjny wzywający do stosowania prawidłowej terminologii w odniesieniu do niemieckich nazistowskich obozów zagłady na terytorium okupowanej Polski.

Szef serwisów informacyjnych Arthur Landwehr wyraził ubolewanie z powodu zastosowania przez autora materiału błędnej terminologii, wyjaśniając, że „autor zastosował skrót myślowy, który wywrócił fakty do góry nogami”. Jednocześnie zapowiedział emisję przeprosin na antenie oraz zamieszczenie korekty do tekstu na stronie internetowej SWR.

W odpowiedzi Ambasada w Berlinie zaproponowała zorganizowanie specjalnego szkolenia dla dziennikarzy stacji oraz przekazanie redakcji broszur nt. fałszywych kodów pamięci.

Redakcja SWR zamieściła na stronie przeprosiny następującej treści: „W poprzedniej wersji artykułu użyliśmy niestety sformułowania „polskie obozy zagłady”. Za ten błąd składamy oficjalne przeprosiny. Sformułowanie zostało użyte przez pomyłkę, aby wskazać na położenie geograficzne obozów zagłady. Oczywiście jesteśmy świadomi, że obozy Majdanek i Sobibór były obozami niemieckiego nazistowskiego reżimu. Jednoznacznie przepraszamy za ten błąd”.

Südwestrundfunk (SWR) to niemiecki regionalny publiczny nadawca radiowo-telewizyjny, nadający w krajach związkowych Nadrenia-Palatynat i Badenia-Wirtembergia. Należy do związku publicznych nadawców regionalnych ARD.

Z poprawionym artykułem, opatrzonym przeprosinami, można zapoznać się pod linkiem: http://www.swr.de/swraktuell/rp/erste-massendeportation-vor-75-jahren-mainz-gedenkt-verschleppten-juden/-/id=1682/did=19215192/nid=1682/128esyx/index.html

kom/ tnt/

Data publikacji 23.03.2017, 10:30