Warszawska Szybka Kolej Miejska ma nową bazę techniczno-postojową

27.03.2017, 17:50aktualizacja: 27.03.2017, 17:50

Remont 400-metrowej hali, wybudowanie myjni pociągów oraz nowy budynek biurowy - Szybka Kolej Miejska zakończyła modernizację bazy techniczno-postojowej na warszawskich Szczęśliwicach. Prace trwały ponad 2 lata; koszt robót wyniósł blisko 45 mln zł.

"Olbrzymia inwestycja, która pochłonęła prawie 45 mln zł po to, żeby w dobrych warunkach można było serwisować pociągi, które wyjadą na miasto sprawne, czyste, schludne" - oceniła w poniedziałek w rozmowie z dziennikarzami wiceprezydent Warszawy Renata Kaznowska, po uroczystej prezentacji nowej bazy SKM.

Modernizację bazy na Szczęśliwicach przeprowadziła Trakcja PRKiL S.A.. Wykonawca wyremontował m.in. 400-metrową halę przeglądowo-naprawczą, wybudował myjnię pociągów SKM wyposażoną w zamknięty system obiegu wody, w której można myć pociągi przy temperaturze dochodzącej do minus 25 st. C oraz budynek socjalno–biurowy.

W ramach prac wyremontowano również 6,5 km torów, wymieniono 17 rozjazdów, ułożono 8 tys. podkładów kolejowych i zutylizowano około 10 tys. ton starego tłucznia, otoczaków i ziemi. Wyremontowano i uzupełniono sieć trakcyjną na terenie bazy, wykonano oświetlenie torów postojowych i niezbędne systemy bezpieczeństwa.

Prezes zarządu SKM Krystyna Pękała podkreśliła, że jest to "nowoczesne zaplecze techniczne, w którym pracownicy będą mogli obsługiwać najnowocześniejsze pociągi". Dodała, że hala ma ponad 800 mkw. i - jak wskazała - mogą do niej wjechać jednocześnie cztery pociągi o długości ponad 100 m.

Wyjaśniła, że w bazie będzie można wykonać m.in. przeglądy kontrolne, bieżącą obsługę oraz umyć pociągi.

Pękała poinformowała, że SKM w latach 2018-2022 planuje zakup kolejnych 21 pociągów.

Ratusz zwraca uwagę, że pociągi SKM przewożą ponad 25 mln pasażerów rocznie i stanowią istotny element systemu transportu miejskiego.(PAP)

amt/biw/

Data publikacji 27.03.2017, 17:50