INTERFERIE SA (10/2017) Podpisanie umowy o zachowaniu poufności pomiędzy INTERFERIE S.A. i Uzdrowisko Połczyn Grupa PGU S.A.

28.03.2017, 20:11aktualizacja: 28.03.2017, 20:11

Raport bieżący 10/2017

Zarząd INTERFERIE S.A. informuje, iż w dniu dzisiejszym (tj. 28.03.2017 r.) wpłynęło do Spółki pismo Zarządu KGHM Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych S.A., będącego organem zarządzającym funduszu inwestycyjnego zamkniętego pod nazwą KGHM I Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów niepublicznych z siedzibą we Wrocławiu, w portfelu, którego znajdują się m.in. spółki INTERFERIE S.A. i Uzdrowisko Połczyn Grupa PGU S.A. Zarząd KGHM TFI S.A. poinformował o ewentualnej możliwości przeprowadzenia pomiędzy INTERFERIE S.A. i Uzdrowisko Połczyn Grupa PGU S.A. transakcji sprzedaży OSW Barbarka w Świnoujściu (obiekt należący do INTERFERIE S.A.). KGHM TFI S.A. w przedmiotowym piśmie wskazuje, iż "(...) identyfikuje korzyści z realizacji przedmiotowej transakcji zarówno dla spółek: INTERFERIE S.A. i Uzdrowisko Połczyn Grupa PGU S.A, jak też - z punktu widzenia długookresowego interesu - dla całej Grupy Kapitałowej". W ocenie KGHM TFI S.A. "(...)obiekt, który dzisiaj ze względu na ograniczenia działki gruntowej oraz ograniczenia w PPZ Miasta Świnoujście nie ma możliwości rozbudowy i tym samym nie wpisuje się w strategię INTERFERIE S.A. polegającą na budowie dużych obiektów hotelowych typu "all in one", stanie się w wyniku transakcji sprzedaży donatorem środków na tzw. "wkład własny" zabezpieczający finansowanie dłużne przeznaczone na realizację pierwszej inwestycji (...)". KGHM TFI S.A. wskazuje, iż "mając na uwadze powyższe, Fundusz powziął decyzję o wzajemnym poinformowaniu spółek INTERFERIE S.A. i Uzdrowisko Połczyn Grupa PGU S.A. o potencjalnej możliwości dokonania przedmiotowej transakcji, z zastrzeżeniem zachowania warunków nieodbiegających od rynkowych".

INTERFERIE S.A. i Uzdrowisko Połczyn Grupa PGU S.A. z siedzibą w Połczynie-Zdroju, 78-320 Połczyn-Zdrój, ul. Zdrojowa 6, w związku z przedmiotowym pismem oraz zamiarem prowadzenia rozmów dotyczących potencjalnej transakcji sprzedaży Ośrodka Sanatoryjno-Wypoczynkowego BARBARKA położonego w Świnoujściu przy ulicy Kasprowicza 8, podpisały umowę o zachowaniu poufności. Umowa nie zawiera postanowień odbiegających od standardowych warunków, które są stosowane przy tego rodzaju umowach.

Zarząd INTERFERIE S.A. informował o planach związanych ze zbyciem nieruchomości w Raporcie bieżącym Nr 6/2017 oraz Raporcie bieżącym Nr 9/2017 oraz Raporcie rocznym.

Podstawa prawna: Art.17 ust. 1 MAR - informacje poufne

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1