X Pomorski Kongres Obywatelski "Pomorze i Polska - razem wobec trudnego świata"

30.03.2017, 13:06aktualizacja: 30.03.2017, 13:06

Pomorski Kongres Obywatelski
8 kwietnia br. w Gmachu Głównym Politechniki Gdańskiej odbędzie się X Pomorski Kongres Obywatelski. Hasło tegorocznego Kongresu brzmi: "Pomorze i Polska - razem wobec trudnego świata".

Nie jest ono przypadkowe. Świat dookoła nas staje się nie tylko coraz bardziej niepewny i trudny, ale wręcz niebezpieczny. W takim czasie naszą racją stanu jest trafne odczytywanie, uzgadnianie i realizowanie naszych wspólnych, zbiorowych interesów wobec Europy i świata. A także, takie poukładanie wewnętrzne, które pozwalałoby wykorzystać cały nasz potencjał - talentów, energii, wiedzy, kompetencji.

Tymczasem my, Polacy, jesteśmy dziś "w proszku". Podzieleni jak nigdy od 1989 roku i samozablokowani wewnętrznie. To ogromne zagrożenie dla stabilności naszego dalszego rozwoju i zachowania podmiotowości w globalnym wyścigu. Musimy się odblokować i zacząć budować pomosty w sferze, na którą mamy realny wpływ - w sferze relacji społecznych. Każdy z nas może się do tego przyczynić, wnieść swój osobisty wkład, choćby w minimalnym stopniu.

Nie ma innej drogi naszego polskiego i pomorskiego odblokowania się niż spotkanie twarzą w twarz, dialog i otwarcie na wzajemne zrozumienie, okazywanie wzajemnego szacunku i zwykłej ludzkiej życzliwości. Pomorski Kongres Obywatelski jest doskonałą okazją, by tego dokonać. To przestrzeń, w której można się dobrze spotkać w różnorodności i w trosce o dobro wspólne.

W tym roku razem będziemy zastanawiali się zarówno nad tym dokąd zmierza dziś świat i jak mądrze wyjść mu naprzeciw, jak również w jaki sposób budować pomosty między ludźmi i przełamywać lody oraz jaką rolę w tym procesie może mieć nasza dojrzałość. Wśród mówców Kongresu będą m.in. Maciej Grabski - prezes Olivia Business Centre, Maria Mach - dyrektor Krajowego Funduszu na rzecz Dzieci oraz prof. Cezary Obracht-Prondzyński z Uniwersytetu Gdańskiego. Największą siłą Kongresu są jednak wszyscy jego uczestnicy - obywatele, którzy wykazują troskę o przyszłość Pomorza i Polski.

Wstęp na wydarzenie jest jak zwykle wolny. Obowiązkowa rejestracja, szczegółowy program oraz więcej informacji na stronie www.kongresobywatelski.pl.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.03.2017, 13:06