Rada Sektora Wołowiny chce zakazu importu wołowiny z Brazylii

01.04.2017, 13:50aktualizacja: 01.04.2017, 13:50

Rada Sektora Wołowiny zwróciła się do ministra rolnictwa z wnioskiem o podjęcie inicjatywy zmierzającej do wprowadzenia zakazu importu wołowiny z Brazylii do czasu wyjaśnienia tamtejszej afery.

W połowie miesiąca brazylijska policja federalna wydała 38 nakazów aresztowania urzędników i pracowników zakładów przetwórstwa mięsa w związku z zarzutami, że niektóre z największych firm z branży od lat wręczały łapówki inspektorom sanitarnym, by móc sprzedawać zepsutą wołowinę i drób. Wśród oskarżonych firm oprócz giganta BRF jest także JBS, największy eksporter wołowiny na świecie.

Sprawa wywołała oburzenie w Brukseli, tym bardziej, że brazylijskie władze nie poinformowały oficjalnie UE o tym procederze, a Komisja Europejska dowiedziała się o całej sprawie z mediów.

W związku ze skandalem Unia Europejska zdecydowała, że będzie przeprowadzać ścisłą kontrolę całego mięsa z tego kraju w punktach granicznych w portach europejskich. Mięso trafia do UE głównie poprzez port w Rotterdamie. Do Polski brazylijskie mięso praktycznie nie trafia drogą morską.

Zakazu importu brazylijskiej wołowiny chce także polska branża mięsna. W piśmie skierowanym do ministra czytamy: „Z dużym zaniepokojeniem przyjęliśmy informacje dotyczącą bulwersującego procederu, jaki miał miejsce w przypadku eksportu mięsa wołowego z Brazylii (...) Zwracamy się z wnioskiem o podjęcie inicjatywy zmierzającej do wprowadzenia zakazu importu mięsa wołowego z Brazylii do czasu wyjaśnienia afery". (PAP)

awy/ amac/

Data publikacji 01.04.2017, 13:50