MEDIATEL SA (5/2017) Oddalenie wniosku o upadłość Hawe Telekom

05.04.2017, 02:20aktualizacja: 05.04.2017, 02:20

Raport bieżący 5/2017

Zarząd MEDIATEL S.A. (dalej: "Emitent"), działając zgodnie z Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR informuje, że w dniu 4 kwietnia 2017 r. Sąd dla m.st. Warszawy w Warszawie, X Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych w dniu 4 kwietnia 2017 r. na rozprawie ogłosił postanowienie w przedmiocie wniosków dłużnika oraz Agencji Rozwoju Przemysłu S.A. o ogłoszenie upadłości HAWE Telekom sp. z o.o. w restrukturyzacji, w którym:

1.umorzył postępowanie w przedmiocie wniosku złożonego przez HAWE Telekom sp. z o.o. w restrukturyzacji;

2.oddalił wniosek o ogłoszenie upadłości HAWE Telekom sp. z o.o. w restrukturyzacji złożony przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A.

Rozstrzygnięcie z pkt 1 było podyktowane cofnięciem wniosku przez dłużnika.

Rozstrzygnięcie z pkt 2 postanowienia Sąd uzasadnił brakiem sprostania ciężarowi dowodu przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A. w zakresie przesłanki niewypłacalności HAWE Telekom.

W opinii Zarządu Spółki decyzja ta potwierdza efektywność dotychczasowych działań restrukturyzacyjnych, które mają doprowadzić do dynamicznego rozwoju spółki oraz w efekcie do wypełnienia wszystkich zobowiązań w stosunku do obecnych wierzycieli spółki i Grupy Kapitałowej.

Informacja o decyzji sądu została zakwalifikowana przez Emitenta jako informacja poufna, zgodnie z definicją zawartą w Art. 7 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywę Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. Urz. UE L 173 z 12.06.2014 r., dalej "MAR"), ze względu na potencjalny wpływ decyzji na efekty restrukturyzacji w Hawe Telekom i dalszy rozwój Emitenta.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz