Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta wiceminister Joanny Wroneckiej w Nowym Jorku (komunikat)

05.04.2017, 11:07aktualizacja: 05.04.2017, 11:07

- MSZ informuje:

– Jeśli Polska zostanie wybrana, to podczas członkostwa w Radzie Bezpieczeństwa będą nam przyświecały zasady solidarności, odpowiedzialności i zaangażowania – zapowiedziała wiceminister Wronecka w ramach konsultacji z przedstawicielami państw członkowskich organizacji regionalnych w Nowym Jorku.

– Zapobieganie konfliktom będzie należeć do priorytetów działań Rady Bezpieczeństwa ONZ w najbliższych latach. Rola Rady Bezpieczeństwa w zakresie dyplomacji prewencyjnej powinna zostać zwiększona - zarówno w kontekście globalnych działań zapobiegawczych, jak i statusu Rady Bezpieczeństwa jako głównego organu ONZ odpowiedzialnego za utrzymanie pokoju i bezpieczeństwa – mówiła wiceminister Joanna Wronecka podczas zorganizowanej przez Polskę i Kuwejt konferencji nt. zapobiegania konfliktom „Conflict Prevention - Challenges and the Way Forward”. Oba kraje kandydują do Rady Bezpieczeństwa ONZ na kadencję 2018-2019. Wiceszefowa MSZ podkreśliła, że dużą rolę w zapobieganiu konfliktom powinien odgrywać dialog międzyreligijny. – Zbyt często konflikty napędzane są podejrzliwością i nieufnością. Powinniśmy szukać sposobów wykorzystania religii w celu przywrócenia pokoju i promowania pokojowego współistnienia – zaznaczyła.

W czasie wizyty w Nowym Jorku wiceminister Wronecka odbyła także szereg spotkań ze stałymi przedstawicielami państw członkowskich organizacji regionalnych i subregionalnych – Ligi Państw Arabskich, Wspólnoty Rozwoju Afryki Południowej (SADC) oraz Wspólnoty Gospodarczej Państw Afryki Zachodniej (ECOWAS). – Organizacje subregionalne posiadają wyjątkową perspektywę i głębokie zrozumienie lokalnych konfliktów. Mogą stanowić duże wsparcie dla działań ONZ zmierzających do utrzymania międzynarodowego pokoju i bezpieczeństwa – powiedziała wiceminister.

Wizyta podsekretarz stanu w MSZ była kolejną wizytą przedstawicieli polskiej dyplomacji w ramach kampanii promującej kandydaturę Polski na niestałego członka Rady Bezpieczeństwa ONZ.

kom/ mkz/

Data publikacji 05.04.2017, 11:07