Mieszkanie Plus - do połowy roku w planach ok. 30 umów inwestycyjnych

14.04.2017, 11:16aktualizacja: 14.04.2017, 11:16

Około 30 umów inwestycyjnych chce zawrzeć w tym półroczu koordynująca pilotaż programu Mieszkanie Plus spółka BGK Nieruchomości. Jej przedstawiciele szacują, że w fazę realizacji może do końca roku wejść około 20 spośród tych inwestycji.

"W tym półroczu chcemy mieć zawartych ok. 30 umów warunkowych inwestycyjnych czy przedwstępnych" - powiedział PAP w czwartek członek zarządu BGKN Grzegorz Muszyński.

"Myślę, że do końca roku dwie trzecie z tych 30 umów (inwestycyjnych) zamieni się w realizację" - oszacował przedstawiciel BGKN, nawiązując do umowy podpisanej tego dnia w Katowicach. Zgodnie z jej zapisami spółka sfinansuje tam budowę ok. 500 mieszkań na wynajem, które powstaną na miejskim gruncie nieopodal zabytkowego osiedla Nikiszowiec. Partnerzy liczą, że będą mieli wykonawcę i zgodę na budowę przed końcem br.

Dotąd BGKN podpisał dwie umowy inwestycyjne - w Białej Podlaskiej i Jarocinie. W Białej Podlaskiej powstanie 186 mieszkań, a w Jarocinie - 258 lokali. Dokładną liczbę mieszkań w Katowicach określi projekt architektoniczny, który będzie częścią kontraktu realizacyjnego planowanego według formuły "projektuj i buduj".

"Wchodzimy (z programem Mieszkanie Plus - PAP) już powoli w fazę realizacyjną. (...) Jesteśmy teraz na tym etapie, że zamieniamy listy intencyjne na konkretne umowy inwestycyjne" - wskazał Muszyński. "Chcielibyśmy mieć do końca roku w jakimś tam procesie ponad 10 tys. mieszkań" - zadeklarował.

Muszyński przypomniał, że realizacja programu Mieszkanie Plus pozostaje na etapie pilotażowym – inwestycje będą na razie realizowane przez BGKN przede wszystkim tam, gdzie proces inwestycyjny jest na tyle zaawansowany, aby można było podpisywać już umowy. (PAP)

mtb/ je/

Data publikacji 14.04.2017, 11:16