Raport: w Polsce w 2016 r. zawarto 279 fuzji i przejęć za ponad 11,2 mld euro

18.04.2017, 13:57aktualizacja: 18.04.2017, 13:57

W 2016 r. zawarto Polsce 279 fuzji i przejęć za ponad 11,2 mld euro - czytamy w informacji DNB, w której powołano się na raport "Emerging Europe M&A Report 2016/17".

"Jak wynika z raportu "Emerging Europe M&A Report 2016/17", opracowanego przez kancelarię CMS, w minionym roku zawarto na polskim rynku 279 transakcji M&A (fuzji i przejęć - PAP), których łączna wartość przekroczyła 11,2 mld euro. Najwięcej fuzji i przejęć miało miejsce w branży nieruchomości i budownictwa, w produkcji, usługach i telekomunikacji. W porównaniu z 2015 rokiem liczba transakcji M&A spadła, za to wzrósł ich wolumen" - czytamy w informacji DNB.

Jak podkreślono, w ostatnich 12 miesięcy na polskim rynku fuzji i przejęć padł rekord, jeżeli chodzi o wartości transakcji. "Na rynek trafiło wiele atrakcyjnych aktywów, które wzbudziły zainteresowanie nie tylko regionalnych, ale i globalnych graczy. Największą i zarazem najgłośniejszą ubiegłoroczną akwizycją było przejęcie w październiku Grupy Allegro przez fundusze Cinven, Permira i Mid Europa za kwotę 3,25 mld dolarów. Drugie miejsce to grudniowe przejęcie 32,8 proc. akcji Banku Pekao SA od włoskiego UniCredit. Polski Fundusz Rozwoju i PZU wykupiły pakiet za łączną kwotę 10,6 mld zł. Nowego inwestora strategicznego znalazła też Kompania Piwowarska. Został nim japoński Asahi Group Holdings, jeden z największych producentów piwa" - napisano.

Podobnego zdania jest międzynarodowa kancelaria prawna CMS, która ocenia, że w najbliższych miesiącach polski rynek M&A będą napędzać niskie wyceny spółek oraz wychodzenie funduszy z inwestycji, które osiągnęły już oczekiwany wzrost wartości. Ożywienia należy spodziewać się w e-commerce, telekomunikacji oraz w sektorze FMCG. (PAP)

drag/ amac/

Data publikacji 18.04.2017, 13:57