MR: kolejna inwestycja z branży automotive w Polsce (komunikat)

21.04.2017, 16:35aktualizacja: 21.04.2017, 16:35

- MR informuje:

Koreańska firma z branży motoryzacyjnej SEKONIX Poland sp. z o.o. oficjalnie zainaugurowała swój zakład produkcyjny w Żorach-Osinach na terenie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

„Inwestycja w fabrykę Sekonix Poland jest pierwszym krokiem w drodze do ekspansji rynkowej. Siłą napędową, która pozwoliła nam osiągnąć tak wiele w tak krótkim czasie, są zaufanie oraz głęboka wiara w słuszność inwestycji w fabrykę w Polsce” – powiedział Prezes Zarządu Sekonix Poland, Manyeon Jang.

„Ministerstwo Rozwoju dokłada wszelkich starań, aby zapewnić przedsiębiorcom jak najlepsze warunki do rozwoju. Jednym z naszych priorytetów jest sektor motoryzacyjny, czego efektem jest aktywnie działający i systematycznie powiększający się klaster firm branży automotive” – zaznaczył wiceminister rozwoju Tadeusz Kościński.

Fabryka Sekonix Poland w Żorach jest partnerem biznesowym firmy Hyundai Mobis. Będzie w niej wytwarzany główny optyczny moduł do reflektorów samochodowych dla modeli Tuscon oraz Sportage. Będą tu produkowane oprawy oświetleniowe i moduły LED oraz systemy soczewek zapewniające właściwe rozproszenie (ukierunkowanie) wiązki światła, z przeznaczeniem dla sektora motoryzacji.

Wartość inwestycji na terenie Katowickiej SSE wynosi 62 mln zł. Obecnie w zakładzie pracuje blisko 100 osób, a zatrudnienie w fabryce wzrośnie o co najmniej 90 osób. Powierzchnia hali wynosi ok. 9 tys. m2. Firma deklaruje kolejne inwestycje oraz rozbudowę swojego zakładu produkcyjnego w przyszłości.

kom/ mkz/

Data publikacji 21.04.2017, 16:35