Polityka i społeczeństwo

MSZ: konsultacje polityczne ministra W. Waszczykowskiego w Canberze (komunikat)

02.05.2017, 15:39aktualizacja: 02.05.2017, 15:39

- MSZ informuje:

Możliwościom rozwoju współpracy między Polską a Australią, a także kwestiom bezpieczeństwa regionalnego, w tym sytuacji na Ukrainie, Półwyspie Koreańskim i w Syrii poświęcone było spotkanie ministra spraw zagranicznych Witolda Waszczykowskiego z szefową australijskiej dyplomacji Julie Bishop w stolicy Australii.

Ważnym tematem rozmów była również współpraca na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych. Minister podziękował stronie australijskiej za poparcie udzielone Polsce w jej staraniach o uzyskanie niestałego członkostwa w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

Ministrowie omówili ponadto perspektywy poszerzenia programu „Zwiedzaj i pracuj”, który cieszy się dużym zainteresowaniem polskich studentów. – Polska społeczność wniosła ogromny wkład w rozwój ?Australii i jesteśmy za to bardzo wdzięczni – podkreśliła minister Julie Bishop.

Minister Witold Waszczykowski spotkał się także z przewodniczącym Izby Reprezentantów Australii Anthonym Smithem. W rozmowie szef polskiej dyplomacji zwrócił uwagę na potrzebę zacieśnienia relacji, zarówno w wymiarze politycznym jak i gospodarczym. Rozmówcy zgodzili się, że należy dążyć do wzmacniania kontaktów między parlamentarzystami z obu państw, w czym ważną rolę powinny odegrać grupy współpracy polsko-australijskiej, które funkcjonują w obu krajach. Parlament Australii aktywnie zaangażuje się w obchody Roku Kościuszki z udziałem Polonii australijskiej - zadeklarował przewodniczący Smith.

Szef polskiego MSZ wygłosił także wykład na prestiżowym Australijskim Uniwersytecie Narodowym (ANU) poświęcony m.in. kwestiom bezpieczeństwa międzynarodowego i migracji. – Musimy jako świat zachodni zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby utrzymać i przywrócić porządek, poszanowanie instytucji prawa międzynarodowego, podstawowych norm i wartości – powiedział szef polskiego MSZ podkreślając zasadniczy charakter zagrożeń dla ładu światowego.

Uczestnicy spotkania mogli przedyskutować polskie i australijskie stanowiska w zakresie najważniejszych konfliktów międzynarodowych, zagrożenia terroryzmem, roli NATO oraz migracji. W dyskusji, którą otworzyło wystąpienie ministra, wzięli udział przedstawiciele instytucji i agend rządowych, korpusu dyplomatycznego, a także środowisk naukowych oraz studenci. Słowo wstępne do wykładu wygłosił amerykański noblista, prorektor ANU Brian Schmidt?.

Minister Waszczykowski wziął także udział w zorganizowanych w Ambasadzie RP obchodach Święta Narodowego Trzeciego Maja, gdzie spotkał się z przedstawicielami miejscowej Polonii, władz Australii i korpusu dyplomatycznego.

Dzień wcześniej minister Witold Waszczykowski rozmawiał z gubernatorem Nowej Południowej Walii Davidem Hurleyem. Oprócz współpracy dwustronnej rozmówcy omówili także m.in. sytuację bezpieczeństwa na Półwyspie Koreańskim oraz na Bliskim Wschodzie i Ukrainie, jak również wyzwania stojące przed Unią Europejską w obliczu Brexitu. W pierwszym dniu wizyty w Australii minister Witold Waszczykowski spotkał się ponadto z przedstawicielami Europejsko-Australijskiej Rady Biznesu (European-Australian Business Council) w Sydney?, a na Uniwersytecie Macquaire wygłosił wykład na temat obecnych wyzwań dla Europy i świata.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ march/

Data publikacji 02.05.2017, 15:39