Senger: współpraca z Katarczykami w inwestycjach kapitałowych i handlu

06.05.2017, 11:36aktualizacja: 06.05.2017, 11:36

Współpraca polsko-katarska może dotyczyć inwestycji kapitałowych i wymiany handlowej - powiedział w rozmowie z PAP wiceprezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu Krzysztof Senger.

"Współpraca polsko-katarska może dotyczyć dwóch obszarów. Po pierwsze - inwestycji kapitałowych, czyli przenoszenia produkcji, części operacji do Polski, lokowania katarskich biznesów w naszym kraju, a drugi - to wymiana handlowa w obszarach, na które jest duże zapotrzebowanie w Katarze, czyli sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego czy infrastrukturalnego" - wyjaśnił wiceprezes Senger, który był uczestnikiem Katarsko-Polskiego Forum Gospodarczego.

Senger dodał, że Polska może zaoferować Katarczykom projekty infrastrukturalne, które wymagają złożonego montażu finansowego. "Musimy pamiętać, że środki z funduszy strukturalnych są wysokie w tej perspektywie, ale się powoli kończą. Przechodząc do następnej fazy finansowania dużych projektów infrastrukturalnych: portowych, ale również drogowych czy dużych parków przemysłowych, które byłyby centrami logistycznymi potrzebujemy międzynarodowego finansowania" - wyjaśnił.

Chodzi nie tylko o bezpośrednie inwestycje, gdzie Katarczycy przenosiliby swoją produkcję do Polski. Ale również o udział w przedsięwzięciach partnerstwa publiczno-prywatnego - podkreślił Senger. "Z różnym udziałem kapitału np. ich funduszy inwestujących (...), mogą to być również inwestycje w polskie papiery dłużne" - podkreślił. I dodał: "Ale kierunek Bliski Wschód jest na pewno dla Polski ważny". (PAP)

maja/ dym/

Data publikacji 06.05.2017, 11:36