LIBET SA (8/2017) Informacja o niestosowaniu przez Spółkę niektórych zasad ładu korporacyjnego określonych w dokumencie Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW 2016.

08.05.2017, 20:54aktualizacja: 08.05.2017, 20:54

Raport bieżący 8/2017

Regulaminu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., niniejszym informuje, iż w Spółce nie stosuje się i nie będą stosowane poniżej wymienione zasady i rekomendacje co do ładu korporacyjnego, zawarte w dokumencie "Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW 2016" stanowiącym załącznik do Uchwały Rady Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie z dnia 13 października 2015 roku Nr 26/1413/2015 Rady Giełdy ("DB").

Rekomendacja II.R.2 DB. Zgodnie z tą rekomendacją, osoby podejmujące decyzję w sprawie wyboru członków zarządu lub rady nadzorczej spółki powinny dążyć do zapewnienia wszechstronności i różnorodności tych organów, między innymi pod względem płci, kierunku wykształcenia, wieku i doświadczenia zawodowego. Spółka wyjaśnia, iż stwarza wszelkie możliwości zrównoważonego udziału kobiet i mężczyzn w sprawowaniu funkcji Zarządu i Rady Nadzorczej, ale na chwilę obecną równość proporcji udziału kobiet i mężczyzn w organach zarządzających i nadzorujących Spółki nie jest zachowana, w ocenie Zarządu Spółki nie będzie także zachowany w przyszłości. W skład Rady Nadzorczej Spółki wchodzą jedynie mężczyźni, w dwuosobowym składzie Zarządu Spółki także nie ma kobiet. Nadto Zarząd Spółki stosownie do Zasady wyrażonej w I.Z.1.15 DB informuje, iż Spółka nie opracowała i nie realizuje polityki różnorodności w odniesieniu do władz Spółki oraz jej kluczowych menedżerów z uwagi na stabilny skład Zarządu i niewielką liczbę kluczowych stanowisk menedżerskich, ponadto Zarząd wskazuje, iż rekrutacja kandydatów w Spółce poprzedzona jest dogłębną analizą doświadczenia, kompetencji, umiejętności oraz merytorycznego przygotowania i są to jedyne kryteria, jakie brane są pod uwagę w procedurach rekrutacyjnych.

Rekomendacja IV.R.2 DB. Zgodnie z tą rekomendacją, jeżeli jest to uzasadnione z uwagi na strukturę akcjonariatu lub zgłaszane spółce oczekiwania akcjonariuszy, o ile spółka jest w stanie zapewnić infrastrukturę techniczną niezbędna dla sprawnego przeprowadzenia walnego zgromadzenia przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, powinna umożliwić akcjonariuszom udział w walnym zgromadzeniu przy wykorzystaniu takich środków, w szczególności poprzez: (1) transmisję obrad walnego zgromadzenia w czasie rzeczywistym, (2) dwustronną komunikację w czasie rzeczywistym, w ramach której akcjonariusze mogą wypowiadać się w toku obrad walnego zgromadzenia, przebywając w miejscu innym niż miejsce obrad walnego zgromadzenia, (3) wykonywanie, osobiście lub przez pełnomocnika, prawa głosu w toku walnego zgromadzenia. Nadto zgodnie: (1) z zasadą wyrażoną w IV.Z.2 DB, jeżeli jest to uzasadnione z uwagi na strukturę akcjonariatu spółki, spółka zapewnia powszechnie dostępną transmisję obrad walnego zgromadzenia w czasie rzeczywistym, (2) zgodnie z zasadą wyrażoną w I.Z.1 DB, Spółka prowadzi korporacyjną stronę internetową i zamieszcza na niej, w czytelnej formie i wyodrębnionym miejscu, oprócz informacji wymaganych przepisami prawa: (a) I.Z.1.20 DB zapis przebiegu obrad walnego zgromadzenia, w formie audio lub wideo, (b) I.Z.1.16 DB informację na temat planowanej transmisji obrad walnego zgromadzenia - nie później niż w terminie 7 dni przed datą walnego zgromadzenia.

Spółka wskazuje, iż nie realizuje wskazań wyrażonych w IV.R.2 DB, IV.Z.2 DB i konsekwentnie I.Z.1.16 DB, I.Z.1.20 DB i nie będą one realizowane w przyszłości, bowiem w ocenie Zarządu nie jest to uzasadnione okolicznościami dotyczącymi sytuacji Spółki jak idzie o strukturę akcjonariatu, powyższe oczekiwania nie były także zgłaszane Spółce przez akcjonariuszy. Nadto, w ocenie Spółki obowiązujące w Spółce zasady udziału i wykonywania prawa głosu na Walnych Zgromadzeniach umożliwiały do tej pory właściwą i efektywną realizację praw wynikających z posiadania przez akcjonariuszy akcji Spółki. Zarząd Spółki wskazuje, iż aktualny Statut Spółki nie zawiera zapisów umożliwiających udział w Walnym Zgromadzeniu przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, w myśl postanowień Kodeksu Spółek Handlowych. Z uwagi na rozwój i dostępność technologii umożliwiającej wykonywanie prawa głosu osobiście lub przez pełnomocnika w toku Walnego Zgromadzenia i poza miejscem odbywania Walnego Zgromadzenia przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, Spółka w przyszłości będzie analizowała możliwości wprowadzenia w/w rekomendacji i zasad, mając przede wszystkim na względzie aktualną sytuację faktyczną oraz ustalone w DB dyspozycje w zakresie okoliczności wprowadzenia stosowania w/w instrumentów technicznych. W ocenie Spółki powyższa stan w pełni zapewnia realizacji dyspozycji pkt I DB wskazującego iż Spółka giełdowa dba o należytą komunikację z inwestorami i analitykami, prowadząc przejrzystą i skuteczną politykę informacyjną. W tym celu zapewnia łatwy i niedyskryminujący nikogo dostęp do ujawnianych informacji, korzystając z różnorodnych narzędzi komunikacji.

Zasada VI.Z.4 DB. Zgodnie z tą zasadą, Spółka przedstawia raport dotyczący wynagrodzeń o którym tam mowa i w zakresie tam opisanym. Spółka nie planuje stosowania tej zasady, albowiem w ocenie Spółki w zupełności wystarczające w tym zakresie są dane objęte sprawozdaniami finansowymi Spółki za każdy rok, które są prezentowane w zgodzie z właściwymi regulacjami dotyczącymi treści sprawozdań finansowych.

Zasada II.Z.2 DB. Zgodnie z tą zasadą, Spółka, której akcje zakwalifikowane są do indeksów giełdowych WIG20 lub mWIG40, zapewnia dostępność swojej strony internetowej również w języku angielskim, przynajmniej w zakresie wskazanym w zasadzie I.Z.1 DB. Niniejszą zasadę powinny stosować również spółki spoza powyższych indeksów, jeżeli przemawia za tym struktura ich akcjonariatu lub charakter i zakres prowadzonej działalności. Niniejsza zasada nie jest stosowana i nie jest planowane wdrożenie jej stosowania w przyszłości. Spółka prowadzi stronę internetową częściowo w języku angielskim, jednakże część treści dotyczących relacji inwestorskich dostępnych jest wyłącznie w języku polskim. W ocenie Spółki nie zachodzą przesłanki stanowiące o obowiązku prowadzenia strony internetowej w języku angielskim w zakresie o którym mowa w I.Z.2.DB. O ile powyższe okoliczności ulegną zmianie, stanowisko Spółki co do stosowania przymiotowej praktyki może ulec zmianie.

Zmiany w zakresie powyżej opisanym będą komunikowane odrębnym raportem bieżącym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz