KONSORCJUM STALI SA (13/2017) Informacja dotycząca utworzenia rezerwy oraz zapłaty kwoty objętej nieostateczną decyzją Naczelnika Pomorskiego Urzędu Celno - Skarbowego w Gdyni

09.05.2017, 20:05aktualizacja: 09.05.2017, 20:05

Raport bieżący 13/2017

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 12/2017 z dnia 04.05.2017 r. Zarząd "Konsorcjum Stali" S.A. (dalej "Emitent" lub "Spółka" ) niniejszym informuje, że kierując się zasadą ostrożności, podjął decyzję o utworzeniu rezerw w wysokości 31 859 050,23 zł. Rezerwy te związane są z ryzykiem niekorzystnego dla Emitenta rozstrzygnięcia przez organ drugiej instancji odwołania od nieostatecznej Decyzji Naczelnika Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego (dalej "Decyzja"). Utworzone rezerwy na sumę 31 859 050,23 zł obejmującą kwotę główną zaległego zobowiązania podatkowego wraz z naliczonymi odsetkami do dnia 10.05.2017 r. będą miały następujący wpływ na sprawozdania finansowe Emitenta i jego Grupy Kapitałowej za rok 2017:

- Kwota rezerw w wysokości 31 275 160,23 zł dotycząca zaległego zobowiązania podatkowego w wysokości 20 492 282,23 zł wraz z odsetkami w wysokości 10 782 878,00 zł naliczonymi za okres od 26.08.2011 r. do 31.12.2016 r., zostanie rozliczona jako strata z lat ubiegłych i pomniejszy kapitały własne Emitenta oraz jego Grupy Kapitałowej.

- Kwota rezerw w wysokości 583 890,00 zł dotycząca odsetek od zaległego zobowiązania podatkowego naliczonych za okres od 01.01.2017 r. do 10.05.2017 r. obciąży wyniki bieżącego roku, z czego kwota 404 235,00 zł obciąży wyniki I kwartału 2017 r.

Kierując się dbałością o interesy Spółki w celu ochrony przed naliczaniem dalszych odsetek podatkowych i kosztów jakie potencjalnie mogłyby wiązać się z negatywnym rozstrzygnięciem przez organ podatkowy drugiej instancji, Emitent podjął decyzję o przelaniu w dniu jutrzejszym kwoty określonej w Decyzji wraz z naliczonymi do dnia zapłaty odsetkami. Zapłata nie stanowi uznania Decyzji za zasadną, a Spółka skorzysta z prawa do wniesienia odwołania w ustawowym terminie 14 dni od dnia jej otrzymania. W razie pozytywnego rozstrzygnięcia dla Spółki przedmiotowej sprawy przelana kwota będzie podlegała zwrotowi.

Raport ma związek z raportem bieżącym nr 18/2016 z dnia 03.10.2016 r. oraz raportem bieżącym nr 12/2017 z dnia 04.05.2017 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz