Lubelskie: 200 lat stadniny w Janowie Podlaskim

10.05.2017, 12:06aktualizacja: 10.05.2017, 12:06

Znana w świecie z aukcji koni arabskich czystej krwi stadnina w Janowie Podlaskim (woj. lubelskie) obchodzi 200-lecie istnienia. Obchody rocznicy rozpoczną się w sobotę, jubileuszowe imprezy będą organizowane do końca roku.

W sobotę odsłonięta zostanie tablica upamiętniająca jubileusz 200-lecia stadniny i złożone będą kwiaty przy popiersiu byłego wieloletniego dyrektora stadniny, Andrzeja Krzyształowicza - poinformował prezes stadniny w Janowie Podlaskim Sławomir Pietrzak.

Będzie można zobaczyć paradę najpiękniejszych koni arabskich tu hodowanych, a także prezentację wybranych koni z innych polskich stadnin należących do Agencji Nieruchomości Rolnych. W niedzielę zaplanowano paradę koni angloarabskich z janowskiej stadniny.

Głównym punktem jubileuszowych obchodów będzie w sierpniu doroczne Święto Konia Arabskiego. W Janowie Podlaskim gościć będą przedstawiciele najważniejszych stadnin z różnych stron świata, kupcy, hodowcy i miłośnicy koni. Odbędzie się słynna aukcja Pride of Poland oraz Narodowy Pokaz Koni Arabskich Czystej Krwi. Przewidziano wyścigi i zawody konne, kiermasze sprzętu oraz akcesoriów jeździeckich.

Program jubileuszowych obchodów przewiduje także m.in. konferencje naukowe poświęcone hodowli koni arabskich, małopolskich i angloarabskich, zawody w różnych konkurencjach jeździeckich oraz prezentacje koni z Janowa Podlaskiego na warszawskim torze wyścigowym na Służewcu i wrocławskim - Partynice. (PAP)

kop/ ren/ dym/

Data publikacji 10.05.2017, 12:06