Zamknięcie 121. targów kantońskich z obrotami wyższymi o 6,9%

10.05.2017, 20:22aktualizacja: 10.05.2017, 20:22

GUANGZHOU, Chiny, 10 maja 2017 r. /PRNewswire/ - Zamknięcie 121. Chińskich Targów Importu i Eksportu, zwanych dalej targami kantońskimi lub targami, wiąże się z obserwacją tendencji zwyżkowej zarówno w obrotach, jak i liczbie kupujących. Całkowite obroty eksportu na targach zanotowały wzrost o 6,9% wyższy w porównaniu do roku ubiegłego, osiągając poziom 206,36 miliardów juanów (30,02 miliardów USD).

Liczba i jakość nabywców z zagranicy wzrosła

121 edycja targów kantońskich zanotowała także stabilny wzrost liczby nabywców. Całkowita liczba kupców i uczestników zza granicy wyniosła 196 490, co stanowi wzrost o 5,87% w porównaniu do 119 targów kantońskich w roku 2016.

Największy wzrost zanotowano wśród kupców z obu Ameryk - 9,6% w porównaniu do roku ubiegłego, natomiast liczba kupujących z Japonii, Ameryki, Kanady i Australii wzrosła odpowiednio o 12,57%, 5,84%, 4,53% i 6,75% w porównaniu do poprzedniej edycji. Liczba uczestników targów z krajów i regionów położonych wzdłuż inicjatywy Pasa i Drogi wyniosła 88 574, co stanowi wzrost o 8,55% w porównaniu do ubiegłorocznych targów.

"Targi kantońskie pracują nad wytworzeniem szeroko zakrojonej platformy wystawowej z usługami na rzecz wystawców i kupców z całego świata. W tegorocznej edycji targów wzięło udział około 1119 międzynarodowych firm sieciowych. 109 z największych 250 firm - zajmujących się sprzedażą detaliczną ogłoszonych w 2017 roku - wzięło udział w 121 edycji targów kantońskich, w tym Walmart, Walgreen, Carrefour, Aldi, Tesco i Amazon" - skomentował Xu Bing, rzecznik targów kantońskich i zastępca dyrektora Centrum Handlu Zagranicznego w Chinach.

Ewolucja targów: wystawcy inwestują więcej środków w projekty i badania i rozwój

Tegoroczne targi skupiały się przede wszystkim na promocji handlu zagranicznego i wspierania reform strukturalnych po stronie dostawców. Wielu wystawców takich, jak Haier, Midea, TCL i Galanz inwestuje znaczne środki w projektowanie produktów oraz badania i rozwój w celu budowania przewagi konkurencyjnej w zakresie technologii, jakości i usług oraz w celu poszerzania działalności w górę łańcucha wartości.

"Targi kantońskie są nie tylko platformą handlu międzynarodowego, ale także wykorzystujemy sześćdziesiąt lat doświadczenia na rynku międzynarodowym w celu niesienia pomocy wystawcom w zakresie tworzenia produktów, które przemawiają do międzynarodowych kupców pod wieloma względami" - dodał Xu Bing.

122 edycja targów kantońskich rozpocznie się 15 października 2017 roku i będzie kolejną dobrą platformą wystawową z usługami wsparcia na wysokim poziomie dla wszystkich uczestników.

O targach kantońskich

Od 1957 roku Chińskie Targi Importu i Eksportu, znane także jako targi kantońskie, odbywają się dwa razy do roku w Guangzhou na wiosnę i jesienią.

Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.cantonfair.org.cn/en/index.aspx.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/510203/Canton_Fair.jpg

Źródło: Canton Fair