Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta wicemin. J. Dziedziczaka w Portugalii (komunikat)

15.05.2017, 23:03aktualizacja: 15.05.2017, 23:03

- MSZ informuje:

– Priorytetem rządu polskiego pozostaje zabezpieczenie w możliwie najszerszy sposób praw polskich obywateli mieszkających w Wielkiej Brytanii – powiedział wiceminister Jan Dziedziczak podczas spotkania z sekretarzem stanu ds. wspólnot portugalskich José Luísem Carneiro w Lizbonie.

Wiceszefowie polskiej i portugalskiej dyplomacji rozmawiali o zapewnieniu praw obywateli obu państw w Wielkiej Brytanii w kontekście Brexitu. Spotkanie, które jest kontynuacją dialogu politycznego potwierdzonego podczas spotkania ministrów spraw zagranicznych Polski i Portugalii 8 maja w Warszawie, służyło wymianie doświadczeń w przygotowaniach do negocjacji z Wielką Brytanią w obszarach priorytetowych dla obu krajów. Portugalia również posiada liczną diasporę w Zjednoczonym Królestwie, która według oficjalnych szacunków liczy ok. 235 tys. obywateli.

W sobotę w Fatimie wiceminister Jan Dziedziczak reprezentował Ministerstwo Spraw Zagranicznych podczas uroczystych obchodów 100. rocznicy objawień fatimskich z udziałem papieża Franciszka. Polacy, po Hiszpanach i Włochach, od lat należą do najliczniejszych obcokrajowców pielgrzymujących do Fatimy. Wiceszef MSZ wziął także udział w inauguracyjnym spotkaniu Polonijnej Rady Konsultacyjnej, która utworzona została przy Ambasadzie RP w Portugalii. – Dialog w ramach Rad Konsultacyjnych ma na celu partnerskie współdziałanie w kształtowaniu jak najkorzystniejszego wizerunku Polski w świecie – podkreślił wiceminister Jan Dziedziczak. – To współdziałanie w równym stopniu służy Polsce, jak Polonii, bo poprawia wizerunek kraju jej pochodzenia w środowiskach jej zamieszkania i pracy – dodał. Obecnie przy placówkach dyplomatyczno-konsularnych w 19 krajach działa 39 Polonijnych Rad Konsultacyjnych.

Podczas wizyty wiceminister Jan Dziedziczak złożył kwiaty na miejscach pamięci związanych z historią Polski: na grobie Jana Szembeka, wiceministra spraw zagranicznych RP w latach 1932-1939 na cmentarzu Prazeres oraz pod pomnikiem Fryderyka Chopina w Lizbonie.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ kka/

Data publikacji 15.05.2017, 23:03