Sirius dokonuje nabycia International Medical Group

29.05.2017, 12:30aktualizacja: 29.05.2017, 12:30

HAMILTON, Bermudy i INDIANAPOLIS, 27 maja 2017 r. /PRNewswire/ - Firma Sirius International Insurance Group, Ltd., zwana dalej Sirius, globalna spółka reasekuracyjna zajmująca wiodącą pozycję w ubezpieczeniach wypadkowych i zdrowotnych z przyjemnością ogłasza dokonanie nabycia spółki International Medical Group® (IMG®), wiodącego i nagradzanego dostawcy globalnych produktów ubezpieczenia zdrowotnego i usług wsparcia.

"Cieszymy się z tego, że nasz wieloletni partner biznesowy IMG dołączy do rodziny spółek Sirius. W ciągu naszej ponad 20-letniej współpracy doświadczyliśmy wzrostu i ewolucji IMG przy jednoczesnej stałej realizacji innowacyjnych produktów i świadczeniu wysokiej jakości usług na rzecz klientów. Nabycie spółki doskonale wpasowuje się w segment ubezpieczeń specjalistycznych firmy Sirius i poszerza naszą globalną ofertę ubezpieczeń wypadkowych i zdrowotnych, tym samym wspierając naszą długoterminową strategię wzrostu” - skomentował Allan Waters, przewodniczący Sirius Group.

Firmie IMG będzie przewodził prezes i główny dyrektor wykonawczy Brian Barwick, który pracuje w IMG od 23 lat i wcześniej współpracował już z firmą Sirius. "Dobrze znamy Briana i cały zespół zarządzający IMG, mamy szczęście, że tak dobra kadra przewodzi IMG" - dodał przewodniczący Waters.

"Dziś doszło do ukoronowania naszej wieloletniej współpracy. Firma Sirius była gwarantem naszych ubezpieczeń od roku 1997 więc pracowała z IMG prawie przy wszystkich naszych międzynarodowych i krajowych produktach. Firma Sirius rozumie i docenia naszą codzienną pracę oraz nasze oddanie na rzecz klientów. Obecna transakcja jest naturalnym krokiem dla IMG. Z przyjemnością będziemy współpracować z firmą Sirius w przyszłości” - skomentował sam Barwick.

Równolegle do transakcji nabycia spółka podległa IMG o nazwie IMG-Stop LossSM zajmująca się gwarantowaniem medycznych produktów ubezpieczeniowych typu stop loss oferowanych samofinansującym pracodawcom została wydzielona i nabyta przez obecny zespół zarządzający oddziału.

"Życzymy zespołowi stop loss ciągłych sukcesów i dziękujemy za wkład, który ten oddział wniósł w IMG w ciągu minionych lat” - skomentował Barwick.

Firma Sirius dokonała nabycia IMG od firmy inwestycyjnej private equity ABRY Partners. Znaczna część transakcji została zrealizowana w formie akcji preferencyjnych w firmie Sirius. Akcje te są zamienne na akcje zwykłe firmy Sirius, co oznacza, że po zamianie część firmy w posiadaniu ABRY będzie odpowiadać około 6% akcjom zwykłym firmy Sirius. "Z przyjemnością witamy ABRY wśród ważnych posiadaczy akcji Sirius i nie możemy doczekać się współpracy z utalentowanym zespołem firmy w celu dalszego rozwijania IMG” - skomentował Waters.

DODATKOWE INFORMACJE:

Spółka Sirius to globalna firma reasekuracyjna założona w 1945 roku w Sztokholmie. Siedziba korporacyjna grupy znajduje się w Hamilton na Bermudach. Spółka Sirius Group ma 2,6 miliarda dolarów kapitału według GAAP oraz zainkasowała 1,3 miliarda w składkach w roku 2016, z czego 435 milionów dotyczyło ubezpieczeń wypadkowych i zdrowotnych. Największe biura firmy znajdują się w Sztokholmie, Nowym Jorku i Londynie. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie internetowej Sirius Group pod adresem www.siriusgroup.com.

Firma IMG jest drugim nabytkiem z branży ubezpieczeń wypadkowych i zdrowotnych w portfelu ubezpieczeń specjalistycznych Sirius w ciągu ostatnich kilku miesięcy. W kwietniu firma Sirius dokonała nabycia spółki ArmadaGlobal, wiodącego dostawcy usług ubezpieczeniowych i technologii medycznych, który oferuje specjalistyczne produkty i zasiłki zdrowotne realizowane z wyróżniającą firmę opieką klienta na światowym poziomie. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

O IMG

Firma International Medical Group® (IMG®) to wiodący i nagradzany dostawca globalnych produktów ubezpieczenia zdrowotnego i usług wsparcia z ponad 25-letnią tradycją. Firma oszczędza klientom zmartwień i zapewnia więcej pozytywnych przeżyć za pomocą dopasowanych produktów z odpowiednim wsparciem. Firma IMG oferuje pełen wachlarz produktów międzynarodowego ubezpieczenia zdrowotnego, a także programy rezygnacji z podróży, usługi zarządzania opieką zdrowotną oraz dwudziestoczterogodzinne wsparcie medyczne i podróżne. Wszystkie usługi zapewniają klientom firmowy wyróżnik Global Peace of Mind®, czyli globalny spokój ducha nawet w podróży. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.imglobal.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/435108/Sirius_Group_Logo.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/516796/IMG_Logo.jpg

Źródło: Sirius International Insurance Group, Ltd.

Data publikacji 29.05.2017, 12:30
Źródło informacji PR Newswire