FON SA (43/2017) Objęcie opcji konwertowalnych.

06.06.2017, 20:03aktualizacja: 06.06.2017, 20:03

Raport bieżący 43/2017

Zarząd FON S.A. z siedzibą w Płocku niniejszym informuje, że w dniu 06.06.2017 r. Emitent objął 18.000.000 szt. (słownie: osiemnaście milionów) opcji konwertowalnych serii FON Capital wyemitowanych przez Spółkę Nasze Inwestycje Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku (KRS: 0000680090) o wartości nominalnej 0,05 zł każda, tj. o łącznej wartości nominalnej 900.000,00 zł (słownie: dziewięćset tysięcy złotych).

Objęcie opcji przez FON S.A. nastąpiło w zamian za wkład niepieniężny w postaci 9.000 (słownie: dziewięciu tysięcy) udziałów Spółki FON Capital Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku (KRS: 0000680090) o wartości nominalnej 50,00 zł każdy, tj. o łącznej wartości nominalnej 450.000,00 zł (słownie: czterysta pięćdziesiąt tysięcy złotych).

Emitent informuje, że objęte opcje konwertowalne uprawniają przy żądaniu ich wykupu do otrzymania za każde 2.000 opcji konwertowalnych serii FON Capital, 1 szt. (jednego) udziału Spółki FON Capital Sp. z o.o.

Emitent informuje ponadto, iż objęte opcje konwertowalne serii FON Capital dają prawo do otrzymywania dywidendy oraz wszelkich innych świadczeń pieniężnych i niepieniężnych z tytułu udziałów Spółki FON Capital Sp. z o.o., oraz pozwalają wykonywać wszelkie prawa korporacyjne z nich przysługujące.

Powyższe opcje konwertowalne w sposób wierny odwzorowują prawa przysługujące z posiadania udziałów Spółki FON Capital Sp. z o.o. z uwzględnieniem, że za każde 2.000 opcji konwertowalnych serii FON Capital, przysługuje jeden udział Spółki FON Capital Sp. z o.o.

Jednocześnie Zarząd FON S.A., informuje że w dniu 06.06.2017 r. Emitent objął 18.000.000 szt. (słownie: osiemnaście milionów) opcji konwertowalnych serii FON Capital wyemitowanych przez Alternatywny Depozyt Limited z siedzibą w Larnace (Cypr), wpisany do Cypryjskiego Rejestru Handlowego pod nr HE354657, o wartości nominalnej 0,05 zł każda, tj. o łącznej wartości nominalnej 900.000,00 zł ( dziewięćset tysięcy złotych).

Objęcie opcji serii FON Capital wyemitowanych przez Alternatywny Depozyt Ltd. nastąpiło w zamian za wkład niepieniężny w postaci 18.000.000 szt. (słownie: osiemnaście milionów) opcji konwertowalnych serii FON Capital wyemitowanych przez Nasze Inwestycje Sp. z o.o. (KRS: 000680090) o wartości nominalnej 0,05 zł każda, tj. o łącznej wartości nominalnej 900.000,00 zł (słownie: dziewięćset tysięcy złotych).

Emitent informuje, że objęte opcje konwertowalne serii FON Capital wyemitowane przez Alternatywny Depozyt Ltd. są wymienne i uprawniają przy żądaniu ich wykupu do otrzymania za każdą 1 szt. tej opcji konwertowalnej, do otrzymania 1 szt. opcji konwertowalnej serii FON Capital wyemitowanej przez Nasze Inwestycje Sp. z o.o.

Ponadto Emitent informuje, że opcje konwertowalne serii FON Capital wyemitowane przez Alternatywny Depozyt Ltd. w sposób wierny odwzorowują prawa przysługujące z opcji kowertowalnych serii FON Capital wyemitowanych przez Nasze Inwestycje Sp. z o.o..

Objęte opcje serii FON Capital wyemitowane przez Alternatywny Depozyt Ltd. dają prawo do otrzymywania dywidendy oraz wszelkich innych świadczeń pieniężnych i niepieniężnych z tytułu opcji konwertowalnych serii FON Capital, wyemitowanych przez Spółkę Nasze Inwestycje Sp. z o.o. oraz uprawniają do wykonywania wszelkich praw korporacyjnych z nich wynikających.

Emitent informuje, że powyższe operacje związane są z planowanym wprowadzeniem do obrotu spółki FON Capital Sp. z o.o. w systemie transakcyjnym Nova Giełda Sp. z o.o. w Warszawie.

Ze względu na specyfikę tego rynku, notowane będą instrumenty konstrukcyjnie podobne do kwitów depozytowych dające prawo do otrzymania udziałów spółki FON Capital Sp. z o.o.

Emitent informuje, że Pan Damian Patrowicz - Członek Rady Nadzorczej oddelegowany do czasowego pełnienia funkcji Prezesa Zarządu Emitenta, pełni jednocześnie funkcję pełnomocnika w Alternatywny Depozyt Ltd.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz