Linie Air China uruchamiają nowy lot na linii Pekin - Zurych

08.06.2017, 16:10aktualizacja: 08.06.2017, 16:10

PEKIN, 8 czerwca 2017 r. /PRNewswire/ - Dnia 7 czerwca linie Air China zorganizowały uroczystość i konferencję prasową z okazji uruchomienia nowej trasy Pekin - Zurych. Inauguracyjny lot z Pekinu wylądował w Zurychu o 7:25 czasu lokalnego. Był to pierwszy lot do tego szwajcarskiego miasta od czasu zamknięcia lotów na linii Pekin - Zurych w październiku 1999 roku. W ramach obchodów ponownego otwarcia lotów na tej linii pasażerowie otrzymali specjalne podarunki od dwóch kultowych szwajcarskich marek: zegarmistrza Hublot i marki czekolady Lindt. Pracownicy firmy Swissport, dostawcy usług naziemnych na rzecz Air China w Szwajcarii, obsługiwali lądowanie inauguracyjnego lotu w tradycyjnych szwajcarskich strojach ludowych i rozdawali ciasteczka z wróżbą.

Zurych jest największym miastem w Szwajcarii i stolicą kantonu zuryskiego, a także największym centrum handlowym i kulturowym w kraju. Pełniąc rolę symbolicznej stolicy szwajcarskiej bankowości i będąc jednym z największych centrów finansowych na świecie, Zurych jest siedzibą główną Union Bank of Switzerland (UBS), Credit Suisse i wielu innych banków prywatnych.

W ostatnich latach miało miejsce wiele częstych wymian między Chinami a Szwajcarią na wysokim szczeblu, doszło także do zacieśnienia współpracy gospodarczej i handlowej między oboma krajami. W styczniu tego roku państwa ogłosiły współpracę Chin ze Szwajcarią w celu promowania inicjatywy Pasa i Drogi oraz zwiększania liczby wspólnych projektów infrastrukturalnych, usług finansowych, ubezpieczenia i możliwości produkcyjnych. Państwa ogłosiły także rok 2017 rokiem turystyki chińsko-szwajcarskiej. Poza nową trasą Pekin - Zurych linie Air China oferują także trzy loty w obie strony tygodniowo między Pekinem a Genewą. Bezpośrednie połączenia z Chin do Szwajcarii wesprą promocję turystyki i wymiany kulturowej oraz ułatwią współpracę między oboma państwami w ramach Strategicznego Chińsko-Szwajcarskiego Partnerstwa Innowacyjnego.

Z węzła głównego w Pekinie linie Air China operują 398 lotami do 181 miejsc docelowych w 39 krajach i regionach, włączywszy 64 miejsca za granicą, 114 punktów docelowych w kraju i 3 regiony (Hongkong, Makau i Tajwan). Wraz z partnerami w Star Alliance linie lotnicze umożliwiają loty do 1330 miejsc docelowych w 190 krajach.

Linie Air China są największym na świecie przewoźnikiem na trasach z Chin do Europy. Linie mają w ofercie 26 tras i prawie 300 lotów tygodniowo do 20 największych europejskich miejsc docelowych, włączywszy Londyn, Paryż, Frankfurt, Monachium, Wiedeń, Rzym, Moskwę, Barcelonę i Madryt. Wszystkie loty do Europy obsługiwane są na pokładach samolotów szeroko kadłubowych.

Informacje o lotach:

Lot numer CA781/782, cztery razy w tygodniu (wtorek, środa, piątek i niedziela). Wylot z Pekinu o 2:35, lądowanie w Zurychu o 7:25. Lot powrotny z Zurychu o 12:55, lądowanie w Pekinie 5:05 dnia następnego (czasy lokalne).

Loty odbywają się na pokładzie samolotu Airbus A330-200 z fotelami w klasie biznesowej rozkładającymi się w pełni do 180 stopni, siedzenia w klasie ekonomicznej premium mają o 20% więcej miejsca na nogi, ergonomicznie zaprojektowane siedzenia w klasie ekonomicznej. Wszystkie fotele wyposażone są w system rozrywki pokładowej.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20141017/152745LOGO

Źródło: Air China