Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Witold Waszczykowski na posiedzeniu Rady do Spraw Zagranicznych w Luksemburgu (komunikat)

19.06.2017, 17:31aktualizacja: 19.06.2017, 17:31

- MSZ informuje:

Wdrażanie Globalnej Strategii UE, zwalczanie terroryzmu, współpraca między Unią Europejską a NATO, a także sytuacja w Iraku, migracje oraz sytuacja w Katarze były głównymi tematami dyskusji ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE podczas dzisiejszego posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych (FAC) w Luksemburgu.

W czasie pierwszej sesji Rady ministrowie pozytywnie ocenili prace w zakresie wdrażania Globalnej Strategii UE. Rozmawiali również o implementacji Deklaracji Warszawskiej o współpracy UE-NATO, przyjętej przy okazji ubiegłorocznego szczytu Sojuszu w Warszawie. Rada potwierdziła, że współpraca między Unią a NATO będzie toczyć się dalej w duchu całkowitej otwartości i przejrzystości, przy pełnym poszanowaniu autonomii decyzyjnej i procedur obu organizacji oraz w ścisłej współpracy z państwami członkowskimi i przy ich pełnym zaangażowaniu. Minister Witold Waszczykowski opowiedział się za dalszym pogłębianiem współdziałania obu organizacji na rzecz zapewnienia pokoju i bezpieczeństwa wspólnoty transatlantyckiej. – Współpraca obu organizacji w takich obszarach jak komunikacja strategiczna i bezpieczeństwo cybernetyczne przynosi wartość dodaną i przyczynia się do wzmocnienia bezpieczeństwa państw członkowskich. Dlatego powinniśmy poszerzyć zakres dotychczasowej współpracy o kwestie dotyczące przeciwdziałania terroryzmowi; powinniśmy wymieniać się dobrymi praktykami i wspólnie działać na rzecz zwiększenia naszych zdolności do zwalczania zagrożeń terrorystycznych – powiedział szef polskiej dyplomacji.

Temat ostatnich ataków terrorystycznych w Europie Zachodniej zdominował drugą sesję Rady. Ministrowie opowiedzieli się za zdecydowaną postawą w walce z terroryzmem w celu ochrony bezpieczeństwa obywateli UE. Wątek zwalczania terroryzmu był również obecny w debacie na temat wsparcia wysiłków irackich, w tym w ramach działań Globalnej Koalicji przeciwko Da’esh. Minister Waszczykowski podkreślił zaangażowanie Polski w działania Globalnej Koalicji, wskazując na planowane w najbliższym czasie zwiększenie polskiej aktywności.

Ministrowie omówili również problem presji migracyjnej z Libii, a także odnieśli się do kryzysu dyplomatycznego między Katarem a niektórymi państwami arabskimi, wyrażając nadzieję na rozwiązanie napięć w drodze dialogu. – Polska utrzymuje dobre stosunki ze wszystkimi członkami Rady Współpracy Państw Zatoki Perskiej. Zachęcamy strony do powrotu do dialogu. Wspieramy próby mediacji podejmowane przez Kuwejt – zaznaczył minister Waszczykowski.

Przed rozpoczęciem sesji Rady odbyło się spotkanie „Przyjaciół Gruzji” z udziałem gruzińskiego ministra spraw zagranicznych Mikheila Janelidze oraz szefów dyplomacji krajów UE, podczas którego dyskutowano na temat sytuacji w Gruzji. W czasie pobytu w Luksemburgu minister Waszczykowski spotkał się również z Margot Wallström, minister spraw zagranicznych Szwecji, z którą rozmawiał m.in. o możliwościach współpracy na forum Rady Bezpieczeństwa ONZ, w której Polska i Szwecja będą zasiadać w przyszłym roku jako niestali członkowie.

kom/ agzi/

Data publikacji 19.06.2017, 17:31