Od poniedziałku 595 doradców emerytalnych czeka w ZUS na przyszłych emerytów

03.07.2017, 11:45aktualizacja: 03.07.2017, 11:45

595 doradców emerytalnych czeka w placówkach ZUS w całym kraju na przyszłych emerytów. Szefowa MRPiPS Elżbieta Rafalska oraz prezes ZUS prof. Gertruda Uścińska zainaugurowały II etap przygotowań do obniżenia wieku emerytalnego od 1 października.

Od 1 października kobiety uzyskają prawo do emerytury od 60. roku życia, a mężczyźni od 65. Obecnie ustawowy wiek emerytalny wynosi 67 lat.

Minister rodziny, pracy i polityki społecznej powiedziała w poniedziałek w Warszawie, iż ma nadzieje, że doradcy będą oblegani przez osoby, które chcą zdecydować czy przejść na emeryturę od 1 października, czy też przełożyć tę decyzję na później.

Minister przypominała, że wiek emerytalny oznacza prawo do emerytury, a nie obowiązek przejścia na nią. "Najważniejsze, żeby te osoby otrzymały sprawną, kompetentną, kompleksową, prawdziwą i wiarygodną informację" - powiedziała.

Podkreśliła, że mają oni do dyspozycji zaawansowany kalkulator emerytalny, który pozwala każdemu ubezpieczonemu dokładnie prześledzić, co dzieje się z jego emeryturą z każdym miesiącem pracy powyżej wieku uprawniającego do emerytury.

Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych przypominała, że z prostego kalkulatora można też skorzystać na stronie internetowej ZUS. Pytana o to, jakie problemy najczęściej zgłaszały osoby, które objął pilotaż doradztwa w dwóch oddziałach ZUS, mówiła o generalnej zasadzie, na jakiej obliczana jest emerytura i o kapitale początkowym.

"Niektóre osoby pierwszy raz zetknęły się z zasadami obliczania emerytur, więc doradcy tłumaczyli im generalną zasadę - emerytura to zgromadzone składki podzielone przez przeciętną - wynikającą z tabel długość życia. Im większa kwota w liczniku, czyli im dłużej pracujemy i przekazujemy składkę, i im mniejsza liczba w mianowniku, tym wyższe miesięczne świadczenie" - tłumaczyła. (PAP)

ago/ karo/

Data publikacji 03.07.2017, 11:45