Jan III Sobieski na wystawie w Wiedniu

04.07.2017, 14:20aktualizacja: 04.07.2017, 14:20

Henri Gascar "Portret rodziny - Jan III Sobieski", 1691
(Eurocomm-PR) - W austriackiej stolicy, Wiedniu, przygotowano wystawę poświęconą polskiemu królowi. "Jan III Sobieski. Polski król w Wiedniu" to nowa wystawa prezentowana w oddziale wiedeńskiego Belvederu - Winterpalais.

Od 7 lipca 2017 r. wiedeński Belveder - Winterpalais zaprasza na międzynarodową wystawę "Jan III Sobieski. Polski król w Wiedniu". Celem wystawy jest ukazanie postaci polskiego króla Jana III Sobieskiego (1629-1696), nierozerwalnie związanego z dziejami Wiednia, jako naczelnego dowódcę sojuszniczej armii odsieczowej w 1683 roku. Poprzez odniesione zwycięstwo Sobieski zapewnił sobie stałe miejsce w historii światowej oraz w pamięci kolejnych pokoleń Austriaków.

To pierwsza wystawa na obszarze niemieckojęzycznym, która daje możliwość lepszego poznania i zrozumienia zarówno postaci Jana III, jak i jego czasów. Na wystawie zgromadzono liczne i różnorodne eksponaty, m. in. obrazy, precjoza, obiekty sztuki i rzemiosła, militaria i inne pamiątki, aby z wielu perspektyw ukazać żywy i wielowymiarowy portret polskiego monarchy.

Część eksponatów wypożyczono z polskich muzeów. W ramach wystawy Łazienki Królewskie zaprezentują dwa obrazy ze swojej kolekcji: domniemany portret Wincentego Gosiewskiego nieznanego malarza oraz „Portret Jana Kazimierza” autorstwa Daniela Schultza.

Wśród eksponatów jest też uszyta z XVII-wiecznej aksamitnej tkaniny kapa liturgiczna z kaplicy św. Jana Kantego w Kętach czy też wykonany ze złota i kryształu polowy ołtarzyk, który król Jan III Sobieski ofiarował sanktuarium maryjnemu w Studziannie.

Wystawę organizuje Austriacka Galeria Belvedere we współpracy z czterema polskimi rezydencjami: Zamkiem Królewskim na Wawelu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Zamkiem Królewskim w Warszawie, Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie.

Wystawa potrwa do 1 listopada 2017 r., a można ją oglądać przy Himmelpfortgasse 8 w Wiedniu.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.07.2017, 14:20