Polskie i chorwackie firmy podpisały pierwsze umowy realizujące ideę Trójmorza

07.07.2017, 13:57aktualizacja: 07.07.2017, 13:57

W obecności prezydenta Andrzeja Dudy i prezydent Chorwacji Kolindy Grabar-Kitarović polskie i chorwackie firmy działające w obszarze logistyki, transport kolejowego i morskiego podpisały pierwsze umowy realizujące koncepcję Trójmorza.

Umowę o wzmocnieniu współpracy w ramach Inicjatywy Trójmorza podpisali również minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk wraz z sekretarz stanu ds. morza w Ministerstwie Morza, Transportu i Infrastruktury Chorwacji.

W czwartek odbywał się w Warszawie szczyt Trójmorza, w którym wzięli udział przedstawiciele 12 państw Europy Środkowej i Wschodniej: Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Estonii, Litwy, Łotwy, Polski, Rumunii, Słowacji, Słowenii i Węgier. Gościem specjalnym początkowej części szczytu był prezydent USA Donald Trump. Na spotkanie przyjechało 10 prezydentów krajów Trójmorza, nieobecni byli prezydenci Czech i Austrii. (PAP)

mro/ mrr/

Data publikacji 07.07.2017, 13:57